Wpis z mikrobloga

Hej, wypadłem z obiegu. Jaki teraz najlepszy NAS na powiedzmy 6 dysków do domu? I jakie dyski? Interesują mnie mechaniczne, bo to do mojej biblioteki filmów. WD RED czy coś się zmieniło?. Nadmienię tylko, że chce NAS. Nie potrzebuje serwera z linuksem, potrzebuje storage. Sorry jak jakiegoś tagu użyłem, który nie powinien tu byc.

Jeszcze dodam że bibliotekę zrzucam do 4k dolby vision i 7.2.2 więc każdy film ma pod 100GB więc oczywiście nas musi mieć szybki Ethernet.

Cena nie ma znaczenia chce po prostu najlepsze rozwiązanie a nie jakieś synology co się wiesza co chwilę. Raid może być ale nie musi m najwyżej zgram jeszcze raz

#nas dyski storage #siecikomputerowe #serwery
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@brokenik: od zawsze. Ja nie szukam serwera linuksa tylko nas. Synology przy 10gbps się wiesza. W ogóle po co się udzielasz? Przecież pisałem, że tego badziewia nie chce. Chcę NAS. Rozumiesz czy trudno?
  • Odpowiedz
@masqar: Przyszedł mi wczoraj nowy dysk 20TB bo mi się miejsce kończy i właśnie się głowie czy rozszerzyć czy może dokupić dysków, zrobic backup i w ogóle od nowa stworzyć wolumen zeby go zaszyfrowac zanim znowu urosnie
  • Odpowiedz
  • 0
@blinxdxb ale wiesz, że NAS to NETWORK ATTACHED STORAGE, a pod tą definicje łapie się i Synology, i serwer DIY z Linuxem czy innym Truenasem

Jak chcesz coś dobrego to robisz samemu serwer z kartą 10gbit, stawiasz na tym Truenasa, dajesz raidz1, (5 na dane, 1 na parrity), do tego dorzucasz z 64GB ram, procek jakiś 8 rdzeniowy I smigasz przez najbliższe 10 lat
  • Odpowiedz
@blinxdxb Wiesza to się płaszcz na wieszaku. Mam sprzet Synology od co najmniej dekady i ani razu nie miałem problemu z zawieszeniem się tego sprzętu. Miałem przez dłuższy czas w domu sprzęt na bazie Linuxa z kartami SFP25+ czyli 25Gbit/s i śmigało to świetnie - działało pod kontrolą OpenMediaVault.
  • Odpowiedz
  • 0
@kwantowykocyk No, Ja np. jak wymieniam dyski na 20TB, to robię backup na innym serwerze (synology) po czym wymieniam dysk i przywracam kopię. Nie powiem..., trwa to długo xD
Jeszcze mogę tak z dwa dyski wymienić... z 8, a później?
Stacja rozszerzająca lub nowy serwer już w wersji rack na 12 dysków? Czas pokaże...
  • Odpowiedz