Zainstalowałem eksperymentalnie Home Assistant OS jako VM na domowym serwerze NAS (TrueNAS) by zobaczyć z czym to się je. NAS podpięty jest przewodowo do routera TP-Link, który to posiada WiFi.
Teraz pytanie: czy jest możliwość by Home Assistant w jakiś sposób widział sieć WiFi z routera by mógł wykryć podpięte w niej urządzenia w domu? Musiałby się przewodowo komunikować z routerem by za jego pomocą jakoś uczestniczyć w tej sieci, skoro sam NAS nie ma karty WiFi. A może należy to ogarnąć jakąś integracją w HA?
@astra2k: Myślę, że prościej by było gdyby system wirtualizowany znalazł się w tej samej sieci co NAS. Jak NAS posiada dwa odrębne interfejsy sieciowe (dwa różne MACi), to można jedną z kart przekazać do maszyny wirtualnej (jak składałeś hardware NASa, to procesor musi mieć obsługę VT-d lub AMD-Vi).
Sam jeszcze tego nie rozkminałem, ale jeżeli TrueNAS ma wirtualny przełącznik (coś jak wirtualny przełącznik w HyperV czy innych hypervisorach), to wtedy goszczony system
@astra2k: Jeżeli jest podpięty do routera i router udostępnia te informacje to jak najbardziej to zadziała, ja mam router huawei i mi udostępnia mnóstwo danych, dodatkowo możesz np. użyć https://github.com/parvez/network_scanner jak nie masz takiej integracji
@astra2k: czekaj, czekaj - nie wiem czy dobrze rozumiem, ale domyślnie skonfigurowany router ma LAN i Wifi jako jedną sieć (ten sam zakres ip:maska), chyba ze tak jak Mirek wyżej pisał, nowe routery tp-linka ma dodatkową sieć wifi dla IoT która oddziela ruch od reszty sieci (możesz to wyłączyć w ustawieniach routera), w tym przypadku jeśli chcesz lokalne zarządzanie, nie przez chmurę to musisz podłączyć pod główne wifi routera (albo
@sirpingus: jeśli dobrze zrozumiałem co piszesz, NAS posiada tylko jedną kartę sieciową z wejściem ethernet, bez karty wifi (zbudowany jest na terminalu Fujitsu Futro S940) i ma dostęp do internetu właśnie przewodowo z routera (na routerze widoczny jest w tej samej sieci co reszta urządzeń, nie robiłem osobnej podsieci pod IoT choć muszę się za to w przyszłości zabrać bo tak zawsze bezpieczniej)
@astra2k: Coś motasz. vnic vm zmontowany z fizycznym portem nasa i tyle. Sieć przewodowa i bezprzewodowa to jedno i to samo chyba że masz faktycznie osobne albo vlany ale wątpię.
@astra2k: większość osób ma swoje serwery po kabelku bo tak masz pewniejsze połączenie, więc to jest takie "domyślne" połączenie jak się robi. do HA musisz poinstalować dodatki i integracje żeby widzieć inne urządzenia i móc je dodać. To wifi IoT przydaje się tylko w przypadku gdy masz np. żarówkę siajomi, która komunikuje się tylko przez chmurę siajomi i masz integracje że łaczysz HA z tą chmurą. W przypadku lokalnego (tj.
@sirgorn: Ok ma to sens, stawiam pierwsze kroki w home assistant i zaczynam kumać te integracje że to nie jest takie plug and play od strzała typu sam nagle powykrywa wszystko.
Choć jest mały postęp, po zalogowaniu dzisiaj i restarcie dostałem powiadomienie o wykryciu Tuya (mam gniazdko tym sterowane) także faktycznie mimo podpięcia po kablu widzi urządzenia. Błędnie założyłem, że maszyna koniecznie fizycznie musi też być bezprzewodowo połączona by widzieć
Teraz pytanie: czy jest możliwość by Home Assistant w jakiś sposób widział sieć WiFi z routera by mógł wykryć podpięte w niej urządzenia w domu? Musiałby się przewodowo komunikować z routerem by za jego pomocą jakoś uczestniczyć w tej sieci, skoro sam NAS nie ma karty WiFi. A może należy to ogarnąć jakąś integracją w HA?
#smarthome #nas #homeassistant
Jak NAS posiada dwa odrębne interfejsy sieciowe (dwa różne MACi), to można jedną z kart przekazać do maszyny wirtualnej (jak składałeś hardware NASa, to procesor musi mieć obsługę VT-d lub AMD-Vi).
Sam jeszcze tego nie rozkminałem, ale jeżeli TrueNAS ma wirtualny przełącznik (coś jak wirtualny przełącznik w HyperV czy innych hypervisorach), to wtedy goszczony system
@lobo dziękuję, zerknę
@sirgorn tak
do HA musisz poinstalować dodatki i integracje żeby widzieć inne urządzenia i móc je dodać.
To wifi IoT przydaje się tylko w przypadku gdy masz np. żarówkę siajomi, która komunikuje się tylko przez chmurę siajomi i masz integracje że łaczysz HA z tą chmurą. W przypadku lokalnego (tj.
Choć jest mały postęp, po zalogowaniu dzisiaj i restarcie dostałem powiadomienie o wykryciu Tuya (mam gniazdko tym sterowane) także faktycznie mimo podpięcia po kablu widzi urządzenia. Błędnie założyłem, że maszyna koniecznie fizycznie musi też być bezprzewodowo połączona by widzieć