Wpis z mikrobloga

#inwestowanie #500plus #800plus

JEŻELI NIC SIĘ NIE ZMIENI 10 letnich obligacjach skarbowych oraz 800+ to do 2016 roku do 2026 r inwestując 500/800+ od 2016 roku w każdą możliwą 10-letnią obligację, WYLICZYŁEM, że po 10 latach (czyli w 2026 roku)
można by było mieć

80 000 złotych w obligacjach i 300zł dochodu miesięcznie.

Czy to dużo? nie, ale na wkład własny jak znalazł. Teoretycznie każdy kto by poszedł takim tropem dzisiaj by miał praktycznie 1100+ na każde dziecko. Oczywiście nie wydając z tego ani grosza przez 10 lat reinwestując wszystkie odsetki.

Nie reinwestując odsetek, zebrało by się 69 000 zł. wydając wszystkie odsetki, np w formie kieszonkowego dla gówniaka.
Państwo na taką zabawę w 9 lat wydało około 300 000 000 000 złotych

Czy było warto? Ja uważam, że nie. Ale każdy ma swoje zdanie.
hot_tomek - #inwestowanie #500plus #800plus

JEŻELI NIC SIĘ NIE ZMIENI 10 letnich obl...

źródło: image

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

nie, ale na wkład własny jak znalazł.

@hot_tomek: To nic nie da, bo dopóki nie zarabiasz 8k brutto i żona tyle samo, to ci bank i tak nie da kredytu, z wkładem czy bez.
  • Odpowiedz
  • 0
A dlaczego 10 i a nie 12 letnie, które mają korzystniejsze oprocentowanie i są dedykowane pod 800+?

@mnvt: z tego co wiem to dopiero od niedługiego czasu są te "lepsze" pod 800+,Niestety nie mam pełnych danych w których latach bardziej opłcały się obligacje, w których lokaty a w których trzeba było dawać na 800+. Skupiłem się wyłącznie na 10 letnich bo te były dostępne "zawsze" przez te 10 lat.
Patrząc, że to
  • Odpowiedz
  • 0
Czyli znowu wspieranie bogatych ludzi. Bo tylko ich stać na nieprzejadanie tego zasiłku.

@lavinka: Zgadzam się. Przecież bardziej chodziło właśnie o to żeby te pieniądze wydawać, a gdzie się wydaje jak nie w sklepach w których pracują i posiadają sklepy raczej osoby które mają co do garnka włożyć.
Dodatkowo pieniążki te były zapewne wydawane przez debilnych rodziców i tak na alko i fajki (bo raczej nie na
  • Odpowiedz
@hot_tomek: Traktuję 800+ jako zwrot podatku, ale nadal mi zwraca państwo za mało, licząc vat z paragonów. Człowiek zaczyna być na plus dopiero przy 3 dziecku, pod warunkiem wszak, że mało wydaje. ;)
  • Odpowiedz
  • 0
Traktuję 800+ jako zwrot podatku, ale nadal mi zwraca państwo za mało, licząc vat z paragonów. Człowiek zaczyna być na plus dopiero przy 3 dziecku, pod warunkiem wszak, że mało wydaje. ;)

@lavinka: myślę że patrzenie jako wychodzenie na plus, korzystając z dobrodziejstw które daje państwo w zamian za podatki jest bardzo egoistyczne, chociaż nie uważam że złe.
  • Odpowiedz
a gdzie się wydaje jak nie w sklepach w których pracują i posiadają sklepy raczej osoby które mają co do garnka włożyć.

@hot_tomek: Jeszcze żeby tak było, to chociaż te mld krążyłyby w polskiej gospodarce.
A w rzeczywistości większość kasa idzie na chińszczyznę w zachodnich marketach, więc duży procent jest po prostu bezpowrotnie wysysany z polskiej gospodarki.
  • Odpowiedz
@mnvt: A to aukurat pochodna braku konkurencyjności polskich firm. Jak się wie, jak opóźnia produkcję polska kadra kierownicza, to się nie dziwi.
  • Odpowiedz
@lavinka: No to już inna sprawa. Aczkolwiek boli, bo jeśli już nasi rządzący wywalają mld zł z budżetu, to chociaż żeby rodzimy firmy dzięki tej kasie rosły, a nie inne gospodarki.
  • Odpowiedz
@mnvt: Patrząc na co kasę wydają bogaci Polacy, czasem wolę, by ta kasa poszła do Chińczyków. Przynajmniej nie wydadzą jej w całości na ukraińskie prostytutki. ;)
  • Odpowiedz