Wpis z mikrobloga

@WielkiNos Problem polega na tym, że jeśli obiektywnie warunki wymagają zmniejszenia prędkości dopuszczalnej o 20-30%, aby mieć pełną kontrolę nad pojazdem, to dzbany muszą ją zmniejszyć o 60%, tylko dlatego, że nie umieją jeździć
  • Odpowiedz
  • 649
Dla sezonowych kierowców wymyślono komunikację zbiorową. Z taką prędkością się jeździ podczas śnieżycy czy gęstej mgły a nie przy opadach śniegu na 5 cm i dobrej widoczności no i w zimie nie jeździ się na oponach letnich ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@WielkiNos Minimalizowanie ryzyka widzimy na codzień, likwidacja strzałek do prawoskrętu, budowa wszędzie sygnalizacji, nasrywanie równorzędnych skrzyżowań tam gdzie biegnie głównie uczęszczana droga z drogą wyjazdową z dwóch posesji. Całkowite utrudnienie przemieszczania w imię rzekomego bezpieczeństwa. Osobiście mam tego po dziurki w nosie. Tak jak ludzi, którzy nie mają żadnego pojęcia o sprawnym poruszaniu się i w imię jakiegoś dzbana, który raz na rok wejdzie pod koła na przejście, budują tam sygnalizację
  • Odpowiedz
  • 190
Dla sezonowych kierowców wymyślono komunikację zbiorową.

@Afrobiker droga jest dla wszystkich, również dla ludzi, którzy się dopiero uczą albo nie mają doświadczenia z jazdą po lodzie, dla niepełnosprawnych, rodzin z małymi dziećmi itp., ty i twój gruz nie jesteście pępkiem świata żeby inni mieli nie wchodzić wam w drogę i podróżować komunikacją.
  • Odpowiedz
  • 64
minimalizowanie ryzyka to stan techniczny i dobre opony zimowe, a nie 5 letnie bo jeszcze bieżnik jest.

@Karton_bez_szkla dostosowanie prędkości jest na pierwszym miejscu, wtedy nawet na letnich oponach się dojedzie. Przy zbyt dużej prędkości opony zimowe nie uratują.
  • Odpowiedz
@WielkiNos mój gruz to Ranger Raptor więc będziesz mi zjeżdżał z pasa jak tylko zobaczysz mnie w lusterku ¯_(ツ)_/¯

A jak nie czujesz się pewnie za kółkiem to proponuję kurs doszkalający na wyłączonym z ruchu terenie gdzie nabędziesz odpowiednich umiejętności nie stwarzając zagrożenia w ruchu lądowym. Jak dopadnie cię gęsta mgła na trasie to z jaką prędkością się poruszasz? 10km/h
  • Odpowiedz
@WielkiNos

rodzin z małymi dziećmi

Z naklejką Brajanek w aucie można jeszcze 10km/h zejść, za kolejną naklejkę z Jessicą się sumuje i można 20/h mniej. Sumarycznie razem z zerowym doświadczeniem można w razie chęci stanąć na środku drogi i zaczekać na lato.
  • Odpowiedz
Dla sezonowych kierowców wymyślono komunikację zbiorową.

@Afrobiker: niby tak, ale nie w każdym miejscu jest dostęp do komunikacji miejskiej, tak więc trzeba się turlać własnym samochodem tak jak się potrafi.
  • Odpowiedz
@WielkiNos jak się kreujesz na miłośnika bezpiecznej jazdy to nie chwal się tym że jeździsz na letnich oponach w styczniu bo to z bezpieczeństwem nie ma nic wspólnego głównie przez wydłużoną drogę hamowania na takich oponach.
  • Odpowiedz
słyszeliście kiedyś o czymś takim jak minimalizowanie ryzyka? Chyba nie. Nie trzeba wyśmiewać, że ktoś potrafi przewidywać i myśli na kilka kroków naprzód jeśli samemu się takiej umiejętności nie posiada.

@WielkiNos:
Ale taka jest prawda, że zacznie lekko padać czy sypać śnieg przy plusie to nagle sezonowcy jadą jak przymuły. Mokra droga ledwo się świeci i zamiast 90km/h jadą 40 km/h.

Taki k---a problem zahamować na drodze i sprawdzić czy jest ślisko
  • Odpowiedz
@piowit ja nikomu nie zabraniam jeździć tylko podaję alternatywę. To kierowca bez umiejętności ma się szkolić by jeździć jak większość a nie większość ma się dostosować do niego bo on nie czuje się pewnie na drodze. Nikt nie jest mistrzem kierownicy ale umiejętności jakieś trzeba mieć ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz