Wpis z mikrobloga

Szanowni Państwo, mam dla Was dzisiaj piękną mapkę otwierającą oczy na Polskę. Jak to Polska goni zachód w zarobkach i silne nabywczej ludności. Ludzie w Polskich mediach są stale okłamywani - a w rzeczywistości są nędzarzami Europy. Czyż nie pięknie widać pasmo podziału Europy na zachodnią oraz wschodnią. Mapa z 2024 roku względem siły nabywczej narodów. Na mapie także pięknie widać - tak zwaną strefę buforową. Bufor to nic innego, jak przejście transparentu między skrajniami (przepaściami) ekonomicznymi. Doskonale widać ten bufor na mapie jako pas - na jakim jest także Polska.

https://nielseniq.com/global/en/insights/infographic/2024/map-of-the-month-gfk-purchasing-power-europe-2024/

Szanowni Państwo, mam nadzieje że Polacy w końcu zaczną powoli otwierać oczy na fakty, a nie propagandę. Polacy to podwójnie przegrany naród i nędzarze Europy - dlaczego? Dlatego, że Polacy pracują więcej niż ludzie na zachodzi, mają więcej niż większość innych krajów surowców, a ceny mają jak na zachodzie z czego zarobki mają 3x mniejsze :-D - tak nie ma w innych krajach - albo zarobki mniejsze ale ceny też mniejsze - albo małe kraje i nie mają surowców. A Polacy? Czy można być aż tak frajerskim krajem? - że mając największy w historii deficyt budżetowy jeszcze dają pieniądze za darmo na wschodniego - NO WŁAŚNIE KOGO? - bo Ukraińcy na pewno nie są partnerem ani przyjacielem Polski - tylko plują na Polaków bo widzą, że tak można bezkarnie na słabych i skundlonych "Sługi narodu Ukraińskiego". Mapa powinna otwierać oczy - jest najbardziej aktualna czyli sumująca zeszły rok. Kim są Polacy? Narodem bez własnego rządu, własnej gospodarki, własnego poczucia godności, własnej wolności oraz przede wszystkim własnego rozumu - aby widzieć oczywiste fakty i starać się wyjść z bufora, a nie jak go od lat pogłębiają przestępcy rządowi w Polsce z PIS = PO = Lewica = Przestępcy.
#polska #ekonomia #pracbaza #pieniadze
merti - Szanowni Państwo, mam dla Was dzisiaj piękną mapkę otwierającą oczy na Polskę...

źródło: 1000028261

Pobierz
  • 53
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@merti: Ludzie to mają kasę. My jesteśmy bydłem, trzodą chlewną, powinniśmy w ogóle zrzec się wszystkiego i połowe oddać na kosciół, a drugą połowe politykom.
  • Odpowiedz
@merti:
Nie chcę lukrować rzeczywistości i mówić, że jest super, ale trzeba brać pod uwagę fakt, że Polska w warunkach gospodarki rynkowej działa od ledwie około 30 lat, a nie jak zachodnia część Europy od setek. Jeszcze tą naszą zmianę systemu poprzedzały 123 lata niewoli, 2 wojny światowe i rabunkowa okupacja przez upadłe wschodnie imperium. Ciężko żebyśmy po 3 dekadach doścignęli zachód, który w tym czasie w miarę normalnie się
  • Odpowiedz
@merti W tym swoim bełkocie zapomniałeś o jednej partii. O konfederacji.
Gdyby konfederacja doszła do władzy to zaraz zlikwidowano by składkę zdrowotna. Ludzie by zdychali na proste choroby.
Od razu zniesiono by też pensje minimalna i zarobki spadłyby do kilkuset złotych przy wzroście ceny x3.
No i najważniejsze dla konfy by było od razu wpuszczenie 5mln hindosow w imię swoich zysków dla ciemciebiorcow.
Każda inna partia to rak.
Natomiast konfa to
  • Odpowiedz
Polska rajem dla zachodnich korpo z zarobkami na poziomie 700€.
Tak to wygląda gdy władzę oddaje się amerykańskiej agenturze z popisu, a opiekę nad krajem zawierza demonicy maryjce.
  • Odpowiedz
Polsce z PIS = PO = Lewica = Przestępcy.

@merti: chcialem nawet podyskutowac z toba, ale rzucilem okiem na ostatnie slowa i juz wiem od kogo wy sa xD idz tam sie brandzluj do memcenka (gdyby ten wasz memcenek doszedl do wladzy to dopiero byscie kuce jeden z drugim dowiedzieli sie co to nędza) dawac juz te wybory prezydenckie, memcenek sie wywroci o swoj glupi ryj bo go petru na
  • Odpowiedz
Mapka ze skalą low-high xD

@krdk: kolor żółty odpowiada przedziałowi 96-104%, każdy kolejny to przedział stopniowany co 8% dla zimnych kolorów w dół a dla ciepłych w górę.
Nie napisali tego na mapce, było to w opisie mapki na stronie, był ze 2 dni temu wykop na jej temat
  • Odpowiedz
@merti: dla porównania mapka sprzed 10 lat (patrzeć legendę, pozmieniali skalę kolorystyczną, przedziały stopniowane tak samo).
Jak widać jako Europa środkowa podskoczyliśmy o jedno "okienko" względem Europy, można też zauważyć pewne różnice w szybkości rozwoju.
Uwagę zwraca Wilno i okolice, dzisiaj mają tam życie na poziomie średniej europejskiej, jak widać rozwijają się szybciej od nas. U nas widać, że przez dekadę okolice Warszawy rozwijały się szybciej niż reszta polski, mnie
munioman - @merti: dla porównania mapka sprzed 10 lat (patrzeć legendę, pozmieniali s...

źródło: Screenshot_20250104-101734-510

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 12
@merti W pierwszym zdaniu twierdzisz, że Polska nie goni Europy, po czym wrzucasz mapkę, która nie pokazuje tempa rozwoju tylko aktualny stan, czyli coś innego. Troll albo debil.
  • Odpowiedz
@slapdash: 30 lat temu byliśmy wyizolowanym krajem nędzarzy którzy wyrwali się spod ruskiego buta. Dzisiaj jesteśmy krajem trochę mniejszych nędzarzy pod europejskim butem, cały kraj zdominowany przez zachodnie gigantyczne korporacje płacące nam pieniądze mniejsze niż stażysta ma na zachodzie. Nic nie produkujemy, bo nic się u nas nie opłaca według nagonki, najdroższe do zarobków nieruchomości, prąd, żarcie, sprzęt, samochody. No i gdzie jesteśmy? 30 lat temu byliśmy biedni i dalej
  • Odpowiedz