Aktywne Wpisy
Mirkos2127 +66
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
adajpanspokoj320 +55
Jak myślicie, s--s bez p----------y z masażystka hotelowa w Tanzanii za 100$ to dobry pomysł, czy jednak źle zrobiłem?
#divyzwykopem #kiciochpyta #podroze
#divyzwykopem #kiciochpyta #podroze

źródło: temp_file1985486513310275420
Pobierz
W komentarzu wrzucę kilka zdjęć.
Jak każdy budynek tak i ten ma swoje plusy i minusy. Poza opinią jednego znajomego znałem, a w zasadzie znam tylko te z internetu, a ludzie jak to ludzie- mają problem czasami przyznać się do błędu. W szczególności jak kosztował ich kredyt na 30lat :P
Dlatego też nie będę was zanudzał informacjami o wadach i zaletach, bo o tym mogę napisać jak już troche czasu pomieszkam, choć skoro się na ten dom zdecydowałem to przyznaję, że plusów jest zdecydowanie więcej, a minusy były na tyle mało istotne, że mnie do tego modelu nie zraziły :)
Zanim podpisałem umowę na stawianie tego domu (bo budową ciężko to nazwać) to obejrzałem dom zamieszkały od kilku lat i pojechałem również do siedziby firmy na dni otwarte.
Sam dom kosztował nas 449tysiecy i był to najbogatszy pakiet, który oferowali, czyli posiadał pompe ciepła, rekuperację, ogrzewanie podłogowe i panele słoneczne. Wybraliśmy z żoną wersję z antresolą, bo zawsze nam się marzyła :)
Po podpisaniu umowy kupić dodatkowo trzeba projekt domu i to kosztuje 2000pln. Czas realizacji postawienia domu wynosił w okolicach wakacji 7miesięcy, a poprzez "realizację" mam na myśli oczekiwanie na przyjazd ekipy razem z elementami chatki :) Sam dom stawiają od zera na "gotowo" w 8h. Obecnie wiem, że umawiają na terminy grudniowe.
Mając umowę idziecie do architekta, który nanosi wam wszystko na mapkę waszej działki i dostosowuje do miejscowego planu zagospodarowania. Tutaj zapłaciliśmy 8500. Była to najdroższa oferta na rynku, ale wróciłem do niej po 2miesiącach przygód z innym POLECANYM architektem, który miał stawkę 4000pln. Czego tutaj żałowałem? Że od razu nie wybraliśmy tego najdroższego.
Trzeba wziąć geodetę, który sprawdzi czy wasza działka ma zgodne wymiary z tym co jest w starostwie (i to chyba był w sumie mój pierwszy punkt przygody z budową) Koszt 1300pln
Firma od domu wymaga dodatkowo przeprowadzenia badania gruntu (1300pln) ponieważ pod dom nie trzeba lać fundamentu. Ława przyjeżdza gotowa w trzech elementach razem z całym domem.
Za to po badaniu gruntu dowiadujemy się ile ziemi trzeba wybrać i wymienić na uproszczając- piasek. To jest rzecz, która warto zrobić nawet przed zakupem działki, bo czasami można się zdziwić co jest pod ziemią.
Ocenę jakości gruntu przeprowadza kierownik budowy i firma stawiająca dom.
Kierownik budowy to koszt 5000pln
Dodatkowo miałem na działce stara szope (rozebrałem z pewnym panem w zamian za materiał)
Zamówiłem kilka kontenerów na śmieci z tej szopy (3400pln)
Firma od zieleni oczyściła mi działkę z drzewek i chwastów (300pln)
Zaświadczenie z urzędu skarbowego: 51pln
Dokument zezwalający na przejazd aut ponad maksymalny tonaż na drodze prowadzącej do mojej działki: 48pln (wywóz i przywóz ziemi)
Geodeta - wyznaczenie na dzialce miejsca, w którym będzie stał dom: 500pln
Koparka kosztowała nas 4100pln. Musieliśmy bardzo dużo ziemi wywieźć z działki, więc koparka miała dodatkowo sporo roboty + musiałem załatwić dwa auta, które tę ziemię wywoziły. Niestety wielkość działki nie pozwalała na zmagazynowanie "urobku",a szkoda bo miałem piękny czarnoziem. Jeżeli u was jest miejsce- nie wywoźcie! Później ziemia się przyda.
Za wywóz ziemi wyszło 6850pln, ale całość pokryły osoby, które te ziemię chciały na swoje działki. Auta liczyły od kursu. Jeden brał 400 a drugi 350
Potem do wykopu trzeba przywieźć piasek. Cały kosztował mnie 6850pln i potrzebowałem go około 40cm na cały wykop. Jest to super wynik, bo niektórzy muszą wymieniać 1,5 do 2,5m
Robocizna firmy to 5000pln (robiła to firma która normalnie kładzie kostkę- warto szukać lokalnie, bo w innym wypadku trzeba się liczyć z kosztami rzędu 25000-30000)
Na spód wykopu położyłem geowłókninę (700pln)
Ponownie geodeta : 500pln - wytyczenie granic domu
Ponowne badanie gruntu czy dobrze utwardzone: 400pln
Projekt pod kanalizację i wodę: 800pln (mam w działce)
Ponownie wniosek o zgode na przejazd pojazdów wielotonażowych: 48pln
Transport domu: 3600 (do 100km od firmy jest taka kwota. Powyżej liczą od każdego kilometra)
Z dodatkowych kosztów z umowy:
- zakwaterowanie dla dwóch osób (jeżeli budowa ponad 100km od siedziby firmy)
- woda dla pracowników
- obiad dla pracowników
- toi toi
- big bag na odpady: 300pln
- zapewnienie pradu, więc w gre wchodzi np wynajęcie agregatu
Trzeba też złożyć wniosek do energa o skrzynkę elektryczną w działce. Czeka się do 14miesięcy, więc jak ktoś nie ma prądu to pare miesięcy po postawieniu domu może jeszcze poczekać z pracami... Koszt: 843pln
Co nas czeka?
- wykopanie rowu na rury kanalizy i wody
- materiały
- studnia wodomierzowa
- znowu koparka do wykopania tego (trzeba na głębokość 1,5m)
- pewnie duzy zbiornik na deszczówkę
Zapisujemy również wszystkie rzeczy, które kupujemy do domu, więc pewnie na koniec będę znał realna kwotę od zera do wprowadzenia się, ale patrząć jak z roku na rok te ceny się zmieniają to w 2026 może okazać się wszystko mocno niedoszacowane dla potencjalnego inwestora :)
Mam nadzieję, że komuś pomogły dane powyżej i jakbyście mieli pytania to zapraszam. Chętnie pomogę, bo wiem jak jest ciężko jeżeli buduje się pierwszy raz i nie ma kto pomóc.
A i jescze jedno! Jak kupujecie działke, lub nawet otrzymujecie ją w darowiźnie to musicie zapłacić za to nawet kilka tysięcy złotych!
#chwalesie #budujzwykopem #chwalesie #budowadomu #remontujzwykopem #zrobtosam
A teraz sprobuję was zawołać
źródło: 4
PobierzJak ktos ma obiekcje po przeczytaniu jak to dzialalo u autora to mowie wam ze ile firm tyle sposobow ogarniecia tematu budowy domow.
Ja sie pochwale ze mam 3 domy po rodzinie z jednej firmy. Mysle ze duzo drozsza jest moja firma,bo za 100m2 to pewnie realne jest 650k za podwyzszony deweloperski.
“Nie mam domu na full opcji” na full opcji
@ElCidX: czemu, jakie?
oraz jaka jest alternatywa w takim razie? i co powiesz na te wszystkie bloki w całym kraju które są ocieplane styropianem, już od kilkudziesięciu lat?
@Aeciatko: dyskalkulia to poważna choroba, bardzo mi Ciebie przykro
wiadomo że 10 złotych dzisiaj jest warte tyle samo za 30 lat co nie? k---a, najtańsze pieniądze na rynku ale dyskalkulia jest nieuleczalna
Co z elektryką?
Przewody już są w ścianach?
@Hylfnur: niebardzo zrozumiales moja wypowiedz, ale nic nie szkodzi :)
@dawid121213: Odbioru zadnego jeszcze nie robilem. Na dniach bede wszystko dokladniej ogladal i sie okaze. A gwarancja na caly dom jest bardzo dluga.
@Jakubowski123:
Mnie w domu nauczono ze jak ktos u Ciebie pracuje duzo godzin to wypada go nakarmic. "Budowlancy" to normalni ludzie a twoj ton jest pogardliwy. Jak Cie boli ze kogos nakarmilem bez wzgledu na zapis w umowie i ze stawiam dom to