Wpis z mikrobloga

Bardzo mnie zaskoczyliście odzewem na temat postawienia domu z prefabrykatów, którym się dziś pochwaliłem. Każdej osobie z osobna odpisałem, ale bardzo często pojawiał się temat ogólnych kosztów przy tego typu budowie, a jako że mam takie podsumowanie to chętnie się z wami tym podzielę.

W komentarzu wrzucę kilka zdjęć.

Jak każdy budynek tak i ten ma swoje plusy i minusy. Poza opinią jednego znajomego znałem, a w zasadzie znam tylko te z internetu, a ludzie jak to ludzie- mają problem czasami przyznać się do błędu. W szczególności jak kosztował ich kredyt na 30lat :P

Dlatego też nie będę was zanudzał informacjami o wadach i zaletach, bo o tym mogę napisać jak już troche czasu pomieszkam, choć skoro się na ten dom zdecydowałem to przyznaję, że plusów jest zdecydowanie więcej, a minusy były na tyle mało istotne, że mnie do tego modelu nie zraziły :)

Zanim podpisałem umowę na stawianie tego domu (bo budową ciężko to nazwać) to obejrzałem dom zamieszkały od kilku lat i pojechałem również do siedziby firmy na dni otwarte.

Sam dom kosztował nas 449tysiecy i był to najbogatszy pakiet, który oferowali, czyli posiadał pompe ciepła, rekuperację, ogrzewanie podłogowe i panele słoneczne. Wybraliśmy z żoną wersję z antresolą, bo zawsze nam się marzyła :)

Po podpisaniu umowy kupić dodatkowo trzeba projekt domu i to kosztuje 2000pln. Czas realizacji postawienia domu wynosił w okolicach wakacji 7miesięcy, a poprzez "realizację" mam na myśli oczekiwanie na przyjazd ekipy razem z elementami chatki :) Sam dom stawiają od zera na "gotowo" w 8h. Obecnie wiem, że umawiają na terminy grudniowe.

Mając umowę idziecie do architekta, który nanosi wam wszystko na mapkę waszej działki i dostosowuje do miejscowego planu zagospodarowania. Tutaj zapłaciliśmy 8500. Była to najdroższa oferta na rynku, ale wróciłem do niej po 2miesiącach przygód z innym POLECANYM architektem, który miał stawkę 4000pln. Czego tutaj żałowałem? Że od razu nie wybraliśmy tego najdroższego.

Trzeba wziąć geodetę, który sprawdzi czy wasza działka ma zgodne wymiary z tym co jest w starostwie (i to chyba był w sumie mój pierwszy punkt przygody z budową) Koszt 1300pln

Firma od domu wymaga dodatkowo przeprowadzenia badania gruntu (1300pln) ponieważ pod dom nie trzeba lać fundamentu. Ława przyjeżdza gotowa w trzech elementach razem z całym domem.

Za to po badaniu gruntu dowiadujemy się ile ziemi trzeba wybrać i wymienić na uproszczając- piasek. To jest rzecz, która warto zrobić nawet przed zakupem działki, bo czasami można się zdziwić co jest pod ziemią.

Ocenę jakości gruntu przeprowadza kierownik budowy i firma stawiająca dom.

Kierownik budowy to koszt 5000pln

Dodatkowo miałem na działce stara szope (rozebrałem z pewnym panem w zamian za materiał)
Zamówiłem kilka kontenerów na śmieci z tej szopy (3400pln)
Firma od zieleni oczyściła mi działkę z drzewek i chwastów (300pln)

Zaświadczenie z urzędu skarbowego: 51pln
Dokument zezwalający na przejazd aut ponad maksymalny tonaż na drodze prowadzącej do mojej działki: 48pln (wywóz i przywóz ziemi)

Geodeta - wyznaczenie na dzialce miejsca, w którym będzie stał dom: 500pln

Koparka kosztowała nas 4100pln. Musieliśmy bardzo dużo ziemi wywieźć z działki, więc koparka miała dodatkowo sporo roboty + musiałem załatwić dwa auta, które tę ziemię wywoziły. Niestety wielkość działki nie pozwalała na zmagazynowanie "urobku",a szkoda bo miałem piękny czarnoziem. Jeżeli u was jest miejsce- nie wywoźcie! Później ziemia się przyda.

Za wywóz ziemi wyszło 6850pln, ale całość pokryły osoby, które te ziemię chciały na swoje działki. Auta liczyły od kursu. Jeden brał 400 a drugi 350

Potem do wykopu trzeba przywieźć piasek. Cały kosztował mnie 6850pln i potrzebowałem go około 40cm na cały wykop. Jest to super wynik, bo niektórzy muszą wymieniać 1,5 do 2,5m

Robocizna firmy to 5000pln (robiła to firma która normalnie kładzie kostkę- warto szukać lokalnie, bo w innym wypadku trzeba się liczyć z kosztami rzędu 25000-30000)

Na spód wykopu położyłem geowłókninę (700pln)

Ponownie geodeta : 500pln - wytyczenie granic domu
Ponowne badanie gruntu czy dobrze utwardzone: 400pln
Projekt pod kanalizację i wodę: 800pln (mam w działce)
Ponownie wniosek o zgode na przejazd pojazdów wielotonażowych: 48pln
Transport domu: 3600 (do 100km od firmy jest taka kwota. Powyżej liczą od każdego kilometra)

Z dodatkowych kosztów z umowy:

- zakwaterowanie dla dwóch osób (jeżeli budowa ponad 100km od siedziby firmy)
- woda dla pracowników
- obiad dla pracowników
- toi toi
- big bag na odpady: 300pln
- zapewnienie pradu, więc w gre wchodzi np wynajęcie agregatu

Trzeba też złożyć wniosek do energa o skrzynkę elektryczną w działce. Czeka się do 14miesięcy, więc jak ktoś nie ma prądu to pare miesięcy po postawieniu domu może jeszcze poczekać z pracami... Koszt: 843pln

Co nas czeka?
- wykopanie rowu na rury kanalizy i wody
- materiały
- studnia wodomierzowa
- znowu koparka do wykopania tego (trzeba na głębokość 1,5m)
- pewnie duzy zbiornik na deszczówkę

Zapisujemy również wszystkie rzeczy, które kupujemy do domu, więc pewnie na koniec będę znał realna kwotę od zera do wprowadzenia się, ale patrząć jak z roku na rok te ceny się zmieniają to w 2026 może okazać się wszystko mocno niedoszacowane dla potencjalnego inwestora :)

Mam nadzieję, że komuś pomogły dane powyżej i jakbyście mieli pytania to zapraszam. Chętnie pomogę, bo wiem jak jest ciężko jeżeli buduje się pierwszy raz i nie ma kto pomóc.

A i jescze jedno! Jak kupujecie działke, lub nawet otrzymujecie ją w darowiźnie to musicie zapłacić za to nawet kilka tysięcy złotych!

#chwalesie #budujzwykopem #chwalesie #budowadomu #remontujzwykopem #zrobtosam

A teraz sprobuję was zawołać
Aeciatko - Bardzo mnie zaskoczyliście odzewem na temat postawienia domu z prefabrykat...

źródło: 4

Pobierz
  • 132
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@shroon: co może znacznie obniżyć koszty to własne drewno klejone, lub płyty okładzinowe materiałowo to największy koszt. Stawiam na drewno jednak
  • Odpowiedz
  • 3
nowa fabryka tego czegos co tam będzie produkowane (sorry nie mogę powiedzieć co to xD) powinna jeszcze bardziej obniżyć koszty. W planach mają jeszcze coś co uatrakcyjni ich na rynku, ale no to tajemnica poliszynszyla 😂

@shroon: Moze i koszty obnizy ale cene domu raczej nie :P Chodza tez plotki ze nowy model domu tam moze beda produkowac, bo dwie sztuki zostaly juz postawione. Tylko cena jest sporo wyzsza od
  • Odpowiedz
@shroon: no to stawiam na drewno jak pisałem
@Aeciatko wiadomo, robią to żeby się rozwijać a nie robić dobrze klientowi

Nie mają opcji aby zrezygnować z pompy, foto etc? Są dostępne te opcje co na stronie głównej?
  • Odpowiedz
@Aeciatko na obecną chwilę i przynajmniej kilka najbliższych lat się nie zastanawiam bo mój tryb życia wiąże się z tym, że w kraju jestem 4-5 miesięcy w roku. Druga rzecz jest czysto psychologiczna, nie lubię się uwiązywać do jednego miejsce, lubię mieć tę świadomość, że jak pojawi się na horyzoncie ciekawą przygoda, atrakcyjna oferta pracy czy cokolwiek czemu będę chciał się poświęcić mogę się spakować i przenieść choćby na kraniec świata.
  • Odpowiedz
@Aeciatko: jak to liczyłem z 5 lat temu, żeby mi postawili na działce którą miałem na oku pod Wrocławiem, to mi wyszło to 30k taniej od zwykłej budowy. Musiałem czekać wtedy 8 miesięcy, czyli po roku przy dobrych wiatrach mógłbym zamieszkać.
Mi nie pasowała głównie akustyka dźwięków z zewnątrz.
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer jeszcze może co innego jakby się miało zaradną rozowa z dzieckiem w domu, albo zaufanego ziomka który w zamian za pomieszkiwanie opiekuje się domem, ale to tak czy siak dużo zmartwień. Mam takie wyobrażenie, że w domu zawsze coś jest do zrobienia, naprawienia, wymienienia, doinwestowania, zawsze się coś zepsuje czy trzeba przygotować dom na sezon letni/zimowy, że to nie kończąca się litania obowiązków i nijak nie spina się z ideą
  • Odpowiedz
jeszcze może co innego jakby się miało zaradną rozowa z dzieckiem w domu

@Kremufka2137: Różowe chcą dom, ale to ty masz się wszystkim zajmować (ewentualnie płacić za pierwszego lepszego fachowca którego ona znajdzie) ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Mam takie wyobrażenie, że w domu zawsze coś jest do zrobienia, naprawienia, wymienienia, doinwestowania, zawsze się coś zepsuje czy trzeba przygotować dom na sezon letni/zimowy, że to
  • Odpowiedz
@Aeciatko: wow to nieźle, aż dupka mnie zakuła za tak tanio xD my stawiamy 217m2 użytkowej, bryła nie skomplikowana, z silki, teraz mamy stan surowy otwarty plus duża część zaliczki za pompę ciepła i hydraulikę i rekuperację i już pykło 400tys a w sumie to więcej bo dach jeszcze nie opłacony, czyli że 430tys będzie. Okna, drzwi, brama garażowa to będzie ze 100k, czyli ok 520k. I naprawdę nie jest
  • Odpowiedz
  • 1
nie, że hejtuję, jednak według mnie ceny prefabrykatów p----------o doszczętnie, skoro ci się to opłaca to niech się fajnie mieszka ;) pozdrawiam

@PiersiowkaPelnaZiol: Zgodzę się. Ten dom chyba w 2020 kosztowal poniżej 300k. Ale to wciaz super alternatywa cenowo.
  • Odpowiedz