Wpis z mikrobloga

Siema dzisiaj wbiłem 1350 ELO w bulletcie na Lichess. I teraz mam pytanie czy Lichess zawyża bądź obniża ELO? Z góry dziękuję za odpowiedź
#szachy
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kozodel20: No jak dlaczego xD Porównaj jak rozwiązałbyś maturę z matematyki w dwie godziny a jak w 5 minut. Bullet to granie na ślepo, bez zastanowienia, byle do przodu. Dłuższe tempo pozwala widzieć więcej, liczyć, analizować, przwidywać, po prostu robić dobre ruchy- na tym opiera się umiejętność i siła gry w szachy. Spróbuj
  • Odpowiedz
  • 1
@Super_Timor: Faktycznie mój błąd w zadaniu pytania przez co jest nielogiczne. Ostatnio grałem z silnikiem Stockfish 8 jedna partia była bulletowa ( okrągła minuta) a druga była bez limitu czasowego. Jakimś cudem wg silnika szachowego miałem identyczną dokładność ( mowa o 92% dokładności). Oczywiście zastosuje się do twojej rady i będę grał częściej rapidy.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz
@Kozodel20: Graj dłuższe gry z bulletow nic nie wyciągniesz, zwłaszcza na niskim rankingu. Jak już będziesz miał wyższy ranking to można ćwiczyć bullety by poprawiać grę pod presją czasu. Ja mam 1900 w bullecie na lichess i średnio ogarniam to co się faktycznie dzieje na szachownicy. Jak ktoś ma 1300 to dla mnie tylko bierki przestawia.
  • Odpowiedz
@Kozodel20: W jakim tempie gry bullet, blitz, Rapid? Nie wiem jak to sprawdzić. Z pewnością im więcej czasu tym wyższa. Czasem nawet na bullecie mi się zdarza mieć wyższą niż 90% i to nie po 7posunieciach. Wczoraj miałem dwie gry pod rząd w bullecie z zawodnikami 1700 Chess com gdzie raz miałem 87.5 i później 90.2. Ostatnia grę w bullecie zakończyłem z dokładnością 90.7% grając z przeciwnikiem prawie 1700, ale
  • Odpowiedz