Aktywne Wpisy

Aowe +175
1/x
Panowie, w kontekście "hehe" dobrowolnych ćwiczeń uruchamiam tag #pamietajocowalczysz
Content będzie przypominał nam, o co potencjalnie moglibyśmy walczyć – tj. o deweloperów, kurniki inwestycyjne, równouprawnienie kobiet, oraz integrujacych sie z nimi mokebe i enrique.
Prośba
Panowie, w kontekście "hehe" dobrowolnych ćwiczeń uruchamiam tag #pamietajocowalczysz
Content będzie przypominał nam, o co potencjalnie moglibyśmy walczyć – tj. o deweloperów, kurniki inwestycyjne, równouprawnienie kobiet, oraz integrujacych sie z nimi mokebe i enrique.
Prośba

patryk_ekiert +16
#programista15k
Boże chyba jutro razem z zespolem dostaniemy wypowiedzenia... Co ja mam teraz zrobić, nie mam oszczędności a tu rata za mieszkanie i leasing do zapłaty i dziecko w drodze. Nie myślałem że tak szybko sie nam Eldorado skonczy w branży
#pracbaza #krakow #warszawa #zalesie
Boże chyba jutro razem z zespolem dostaniemy wypowiedzenia... Co ja mam teraz zrobić, nie mam oszczędności a tu rata za mieszkanie i leasing do zapłaty i dziecko w drodze. Nie myślałem że tak szybko sie nam Eldorado skonczy w branży
#pracbaza #krakow #warszawa #zalesie
Już wcześniej próbowałem jakieś appki do rozmowy z AI ale ten portal przeszedł moje oczekiwania.
https://languatalk.com/
Oczywiście rozmowa nie jest pisaniem na chatcie, tylko rozmową werbalną. Aż kupiłem abonament. Można rozmawiać na właściwie, każdy temat. Można wkleić tekst i rozmawiać o nim.
Podczas rozmowy, od razu jest dostępna transkrypcja naszych wypowiedzi, korekta, wersje alternatywne. Na koniec można wygenerować raport z podsumowanie błędów i poprawnych form. Można też rozmawiać specyficznie z użyciem konkretnego tematu gramatycznego np.: ćwiczenie jakiegoś czasu.
Nie reklamuję tego portalu, bo nic z tego nie mam, ale czas nauczycieli ludzkich jest już policzony i to nie tylko języków obcych...
Przykład feedbacku z rozmowy o tym co czytałeś ostatnio.
What You Did Well
Bardzo dobrze radziłeś sobie z wyrażaniem złożonych myśli dotyczących fabuły książki i swoich preferencji czytelniczych
Efektywnie używałeś słownictwa związanego z kryminałami i literaturą
Utrzymywałeś spójną i naturalną konwersację, odpowiednio reagując na pytania rozmówcy
Areas For Improvement
Unikaj powtórzeń słów (np. "character", "always")
Zwróć uwagę na poprawne użycie czasów przeszłych
Rozbuduj strukturę zdań, używając bardziej złożonych konstrukcji gramatycznych
Corrections
1. "I always, um... I always suspect the character which is not really the main bad character"
Correction: "I tend to suspect characters who aren't portrayed as the main antagonist"
Explanation: "Who" używamy w odniesieniu do osób, "which" do rzeczy. Dodatkowo, unikamy powtórzeń "always" i upraszczamy strukturę zdania.
Alternative: "I usually find myself suspecting the less obvious characters"
2. "in many crime stories which I dread"
Correction: "in many crime stories which I read"
Explanation: Prawdopodobnie chodziło o "read" (czytać), a nie "dread" (obawiać się). To częsty błąd wynikający z podobnego brzmienia słów.
Alternative: "in the mystery novels I've gone through"
3. "the character which is not the bad character tend to be the killer"
Correction: "the character who seems innocent tends to be the killer"
Explanation: Pojedynczy rzeczownik "character" wymaga czasownika w trzeciej osobie liczby pojedynczej ("tends"). Ponownie, używamy "who" dla osób.
Alternative: "the least suspicious person often turns out to be the murderer"
4. "I'm still reading this book, where the main plot is about"
Correction: "I'm still reading this book, in which the main plot revolves around"
Explanation: "In which" jest bardziej formalnym i poprawnym sposobem odniesienia się do książki. "Revolves around" lepiej opisuje fabułę niż proste "is about".
Alternative: "I'm currently reading a book that centers on"
Cultural Tip
W anglojęzycznej literaturze kryminalnej termin "locked-room mystery" (zagadka zamkniętego pokoju) to klasyczny podgatunek, spopularyzowany przez takich autorów jak Agatha Christie. Jest to szczególnie ceniony format w brytyjskiej tradycji literackiej.
jak się płaci rocznie to wychodzi taniej
To jest na pewno ta strona z linka? Bo tam są podane ceny od 9 do 46 euro za lekcję. I jeszcze pisze "Instantly see tutors who match your schedule & budget using smart filters" - to w końcu gadam z AI czy nauczycielem?
- szkolne
- prywatni nauczyciele
- kursy na kasetach
- komputerowe programy