@krytyk__wartosciujacy: na domyślnym sofcie raportują stan baterii do aplikacji Xiaomi i mają na wyświetlaczu znaczek rozładowania baterii, może w tym customoeym sofcie też da się to odczytać?
@krytyk__wartosciujacy: dlaczego ZigBee? Ja używam esp32 z wgranym esphome bluetooth proxy i działa niezawodnie od lat. Do tych termometrów można wgrać customowy soft przez przeglądarkę i zmienić czas rozgłaszania itd
@kutafonixor: też myślałem o esphome, (nawet mam zestaw do przetestowania) ale potrzebował bym ich finalnie więcej niż 1 a "aktywnych" urządzeń zigbee już kilka mam więc przetestowanie nic nie kosztuje ;-)
@trzy_razy_rzezucha zobaczymy, co się da zrobić, ale moja wersja używa "chińskich blaszek" a w necie są takie druciarstwa bez lutowania i tu na wymiarze jest 2-3mm różnicy więc jakby
@krytyk__wartosciujacy mnie też pani przy kasie namówiła. Wyciągając je z blistra (chciałem na szybko) stwierdziłem, że złapię ten miecz z obu stron i przekręce. Sposób wypalił, tylko 3 środkowe baterie się zgniotły. Nie próbowałem, ale są tak rachityczne, że chyba bez problemu można je zgiąć w połowie (mam AA)
@krytyk__wartosciujacy: ja wrzuciłem na ścianę po jednym na każdy pokój, te termometry mają bardzo dobry czujnik temperatury i wilgotności a na promocję można wyrwać po $3-4 za sztukę. Najlepsze jednak jest to że broadcastuja i nie trzeba z nimi się łączyć więc bateria trzyma bardzo długo. Co do bramki na esphome to można jej użyć do trackowania urządzeń jak smartband, telefony itd
@absolutnie: Jeszcze nie bo nie próbowałem w fusion zrobić czegokolwiek z gwintem. Myślę, że jak zawołasz w tagu to osoby z większym doświadczeniem pomogą
Czy szczelna zakrętka oznacza, że nie interesuje Ciebie wilgotność? Bo jak tak, to może jakieś gównopudełko do przechowywania żywności? Byłoby szybciej i taniej. Widziałem też projekty, gdzie pudło z pokrywką było uszczelnione samoprzylepną uszczelką i drukowane na drukarce były tylko "klipsy" blokujące pokrywkę.
@krytyk__wartosciujacy: Szczelność i wilgotność wewnątrz jak najbardziej interesują. Ja wiem że mogę sobie wyciąć w nakrętce otwór, podkleić czujnik i elo. Jakby był gotowy montaż, jakiś właśnie klips, co ograniczy trochę kontakt czujnika z zawartością słoja, to tym bardziej spoko. Poszukam.
Olśniło mnie. Z drugiej strony to jeśli szkło nie będzie czarne, ale trochę przeźroczyste, to może będzie widać ekran przez ścianki xD
@krytyk__wartosciujacy daj przetwornice podbijającą napięcie na 3v to wydrenujesz baterie do zera i wydłużysz czas pracy
A ja ciągle w tinkercad. Ilekroć biorę się żeby zrobić coś jak należy we freecad i czegoś nie umiem przejść to wracam do freecad i robię skomplikowany model w tinkercad. Niby program jak dla dzieci ale jak się ogarnie to naprawdę można wiele.
Jakie były wasze ulubione mapy w CSie 1.6, które były bardzo rzadko grane na publicznych serwerach FFA, bo obecna tam dzieciarnia wybierała w kółko dusta2, inferno, nuke, westwooda? xD Moja to as_oilrig. Klimat wyjątkowy #cs16 #gry #staregry #nostalgia
Szef mnie wysłał z pracy do domu, bo fatalnie się czuję. Mam taki świszczący kaszel, boli mnie klatka piersiowa. Do tego w nocy było mi przeraźliwie wręcz zimno, by potem zrobić się gorąco. Jutro jadę do lekarza. Ciekawe co mi dolega? #zdrowie #pracbaza
A po co to wszystko? Żeby przerobić czujniki z BLE na ZigBee i nie -ebać się z bateryjkami
Pewnie wrzucę model na thingiverse
#druk3d
źródło: 1000008727
Pobierzhttps://www.printables.com/model/936975-xiaomi-temperature-sensor-aa-battery-pack/collections
@emitar i chyba tam je różowa ostatnio dorwała
@trzy_razy_rzezucha zobaczymy, co się da zrobić, ale moja wersja używa "chińskich blaszek" a w necie są takie druciarstwa bez lutowania i tu na wymiarze jest 2-3mm różnicy więc jakby
Myślę, że jak zawołasz w tagu to osoby z większym doświadczeniem pomogą
Czy szczelna zakrętka oznacza, że nie interesuje Ciebie wilgotność? Bo jak tak, to może jakieś gównopudełko do przechowywania żywności? Byłoby szybciej i taniej.
Widziałem też projekty, gdzie pudło z pokrywką było uszczelnione samoprzylepną uszczelką i drukowane na drukarce były tylko "klipsy" blokujące pokrywkę.
Olśniło mnie. Z drugiej strony to jeśli szkło nie będzie czarne, ale trochę przeźroczyste, to może będzie widać ekran przez ścianki xD
A ja ciągle w tinkercad. Ilekroć biorę się żeby zrobić coś jak należy we freecad i czegoś nie umiem przejść to wracam do freecad i robię skomplikowany model w tinkercad. Niby program jak dla dzieci ale jak się ogarnie to naprawdę można wiele.