@krytyk__wartosciujacy fajnie fajnie ale te baterie Kodaka będą krócej działać niż dobra cr2032
@TakiGupiZeSzok: śmiem wątpić biorąc pod uwagę, że dwie AAA będą miały z 10x większą pojemność niż cr2032. Jedyne co może być nie tak to czujka może wariować jak nie dostanie napięcia bliskiego 3V przez rozładowanie baterii ale biorąc pod uwagę pojemność baterii to nastąpi później niż trwałoby rozładowanie cr2032
@dktr: wjechały alkaliczne z "top 50" diodka i zobaczymy za pół roku co to. Tak sobie myślę, czy by nie zrobić jeszcze "nacięcia" na klapce, żeby te dodatkowe przewody wypuścić, żeby sprawdzać regularnie napięcia na bateriach i wiedzieć kiedy się padają Edit: chyba że masz jakiś pomysł na fajne "mikrozłącze" żeby się w razie czego dostępne były punkty stykowe na zewnątrz. Goldpiny kątowe w sumie mam, więc jakoś bym dał
@krytyk__wartosciujacy: Ja tam bym nie kombinował tylko zrobił sobie cały czujnik od nowa. A mam już tego całkiem sporo - http://meteo.lipowa.net/temperatury3.php Niedawno dodałem w mieszkaniu dwa czujniki Co2 SCD40, nie miałem pojęcia że to takie dokładne - wystarczy uchylić okno na 10 sek i zobacz co się dzieje na wykresie :)
@dktr: te czujniki od xiaomi są dosyć tanie i całkiem dokładne. Raczej chodzi o to, żeby "mniej więcej" wiedzieć, co się dzieje w temperaturą/wilgotnością. Dla mnie była to zabawa w projektowanie 3D - BLE ma duże ograniczenia a zigbee już mam więc to może być dobry krok w stronę wyeliminowania BLE. A jak już się chwalisz, to co masz na myśli mówiąc "zrobić czujnik od nowa"? Mikrokontroler na płytce i
@krytyk__wartosciujacy: na jakiej drukarce drukowane? Flashowalem niedawno taki temp po OTA, śmiga na zigbee jak złoto w połączeniu z brameczką Sonoffa (⌐͡■͜ʖ͡■)
@TakiGupiZeSzok: Baterie cynkowo-weglowe sluza do zasilania urzadzen o niskim poborze np piloty, zegarki itd itp. Jak wlozysz takie do czegos energozernego to po paru godzinach sa juz rozladowane ale w takim pilocie beda snigac latami. Zauwazylem, ze producenici zaczeli umieszczac info do czego uzywac na opakowaniach.
@CyganskiKsiaze: xyzprinting. Nie pytaj co to za wynalazek, ale był tani xD
Wydrukuje się na wszystkim, może nawet bez supportów bym dał radę zrobić (u mnie są we wcięciach na klipsy). Generalnie coraz bardziej myślę o nowej drukarce, a ten "projekt" tylko mnie w tym utwierdził ;-)
@ExtraPensja: termometr ma (chyba) e-inkowy wyświetlacz i aktualizuje tylko jak się zmieni coś na ekranie, o danych nie wiem, czy wysyła cyklicznie czy jak jest zmiana ale większość czasu podejrzewam, że "śpi". Na urządzeniu jest info 3V 45mW więc nie jest to kosmicznie wielki prąd, ale rzeczywiście te kodaki pewnie nie posłużą znacznie dłużej niż guzikowa.
A po co to wszystko? Żeby przerobić czujniki z BLE na ZigBee i nie -ebać się z bateryjkami
Pewnie wrzucę model na thingiverse
#druk3d
źródło: 1000008727
Pobierz@TakiGupiZeSzok: śmiem wątpić biorąc pod uwagę, że dwie AAA będą miały z 10x większą pojemność niż cr2032. Jedyne co może być nie tak to czujka może wariować jak nie dostanie napięcia bliskiego 3V przez rozładowanie baterii ale biorąc pod uwagę pojemność baterii to nastąpi później niż trwałoby rozładowanie cr2032
@TakiGupiZeSzok: ok, nie jestem aż takim znawcą baterii xD
Tak sobie myślę, czy by nie zrobić jeszcze "nacięcia" na klapce, żeby te dodatkowe przewody wypuścić, żeby sprawdzać regularnie napięcia na bateriach i wiedzieć kiedy się padają
Edit: chyba że masz jakiś pomysł na fajne "mikrozłącze" żeby się w razie czego dostępne były punkty stykowe na zewnątrz.
Goldpiny kątowe w sumie mam, więc jakoś bym dał
źródło: 6698610900_1735674628
PobierzDla mnie była to zabawa w projektowanie 3D - BLE ma duże ograniczenia a zigbee już mam więc to może być dobry krok w stronę wyeliminowania BLE.
A jak już się chwalisz, to co masz na myśli mówiąc "zrobić czujnik od nowa"? Mikrokontroler na płytce i
Wydrukuje się na wszystkim, może nawet bez supportów bym dał radę zrobić (u mnie są we wcięciach na klipsy).
Generalnie coraz bardziej myślę o nowej drukarce, a ten "projekt" tylko mnie w tym utwierdził ;-)
https://github.com/devbis/z03mmc