Wpis z mikrobloga

@Chris_Karczynski: przygotuj doprowadzenie do skrzynki teletechnicznej w domu, gdzie będzie wyjście światłowodu i miejsce na podłączenie switcha i rozprowadzenie sygnału do kolejnych pomieszczeń
  • Odpowiedz
Co można przygotować po tę instalację w trakcie budowy domu? Przepust w fundamencie już mam.

@Chris_Karczynski: No robisz sobie miejsce gdzie chcesz mieć router i do niego doprowadzasz mikrorurkę albo peszel aby światłowód z zewnątrz dociągnąć i od tego miejsca puszczasz w po domu skrętkę gdzie potrzebujesz.
  • Odpowiedz
@Chris_Karczynski wlasnie tak jak mowisz. Mialem peszel na swiatlowod wyprowadzony na strych. Jak z zewnatrz przyszedl kabel panowie go wciagneli. Tyle ze ja wiedzialem ze na strychu bede mial szafke na takie rzeczy i tam wszystkie kable cat5 beda sie znajdowalt. Rownie dobrze moze byc to garaz czy pom gosp. Polecam przemyslec kwestie kabli kat5.
  • Odpowiedz
@goferek: @daroq3a @lobo A nie wiem czy dam radę przepchać światłowód przez mikrorurkę ułożoną pod sufitem. Myślałem, żeby sobie od razu rozprowadzić F/UTP cat. 6 od głównego switcha pod sufitem do dwóch punktów tam gdzie mesh żeby wifi było w całym domu, a do tego po jednej skrętce do każdej sypialni, a do salonu x2. Switch dam w pomieszczeniu technicznym tam skąd przyjdzie światłowód.

Czerwonymi kropkami narysowałem pozycje
Chris_Karczynski - @goferek: @daroq3a @lobo A nie wiem czy dam radę przepchać światło...

źródło: Zrzut ekranu 2025-01-03 124316

Pobierz
  • Odpowiedz
@Chris_Karczynski: jak masz w fundamencie przepusty zrobione do przez jeden poprować sobie mikrorurkę grubościenną 14/10 HDPE ziemną (taka pomarańczowa) najlepiej od granicy działki gdzie wiesz, że biegnie sieć światłowodowa do jakiej cię podłączą a jak nie to po prostu poza obrys budynku i tę rurkę możesz se prowadzić prosto tam gdzie będziesz mieć skrzynkę multimedialną

przez tę rurkę wdmuchną ci światłowód i wyjdzie tam gdzie będziesz chciał, nikt go nie
  • Odpowiedz
@Chris_Karczynski: Nie mam pojęcia jakie zasięgi mają, ale ja mam dom jablonki 12g2 i mam jeden router na piętro i wifi mam wszędzie bezproblemowo, routery blisko środka budynku. Co do przepychania jak rurka jest dobrze położona to nie ma problemu (czyli łagodne łuki maks), jak masz możliwość to w domu sobie po prostu połóż więcej przewodów w potencjalnych miejscach gdzie może ci zasięgu brakować i sobie potem ewentualnie dokładaj.
  • Odpowiedz