Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Ile ja bym dał żeby być inteligentny.. mam wrażenie że mój mózg jest jakiś uszkodzony. Mam mnóstwo wolnego czasu (żadnej żony, dzieci w tyn wieku, nadgodzin, itp.) + z pensji czy oszczędności spokojnie mógłbym przeznaczyć sporo na rozwój ale.. dosłownie nic nie robie i marnuje czas. Wiele osób w moim wieku dałoby się pokroić żeby mieć tyle czasu co ja a ja go mam i nie potrafię korzystać.
Nie działa u mnie zasada "im więcej na głowie, im mniej czasu tym lepsza organizacja" i nie działa "wydaj dużo kasy na kurs to będzie głupio nie iść". Jestem mistrzem #prokrastynacja, odkładania wszystko na kiedyś, snucia idealnych wizji siebie, teoretyzowania. W myślach to ja już osiągnąłem chyba wszystko i tyle planów o przebranżowieniu się, kursach, szkoleniach, wszystkie języki świata. Wszystko to dzieje się w głowie a efekt taki że latami nic nie robie poza marnowaniem czasu w internecie. Mam wrażenie że nic nie działa a ja jestem tylko sfrustrowany bo faktycznie nie podoba mi się moja sytuacja (zawodowa, relacje, sylwetka, itd.) ale poza planowaniem i odkładaniem tego na kiedyś nic nie robię. Najgorsze to, że to kiedyś jest już teraz i nawet znalazłem swoje postanowienia z 2018 roku xD.

#adhd #autyzm #psychologia #psychiatra #zdrowie #brainfog #nauka #mozg #inteligencja #rozwojosobisty #motywacja #przegryw #depresja #medycyna #nerwica

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

• 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Cadfael: Nie wszystko jest zaburzeniem ¯\(ツ)/¯ Lenistwo i brak samodyscypliny to dość powszechne cechy charakteru. Fantazjować najłatwiej, od razu się humorek poprawia kim to ja nie będę i czego to nie osiągnę, ale włożyć wysiłek czy utrzymać jakąkolwiek formę dyscypliny już trudno i tak lecą latka i życie przecieka przez palce. Nie ma tu wyjścia oprócz zaciśnięcia zębów i zaakceptowania, że żeby coś osiągnąć trzeba włożyć wysiłek, albo w drugą
  • Odpowiedz
Nie wszystko jest zaburzeniem ¯\(ツ)/¯

@pianinka: część jest, część nie jest, warto sprawdzić, zamiast się zadręczać.

poza tym sama napisałam,
  • Odpowiedz
Lenistwo i brak samodyscypliny to dość powszechne cechy charakteru

włożyć wysiłek czy utrzymać jakąkolwiek formę dyscypliny już trudno

@pianinka: Skoro trudno, to nie używaj słów i wyrażeń sugerujących, że to coś łatwego i będącego jedynie wyrazem woli, bo wygląda to tak, jakbyś obwiniała cierpiącego za to, że nie jest w stanie zaspokoić odczuwanego pragnienia.
  • Odpowiedz
@Zerphy: W jaki sposób stwierdzenie faktu jest obwinianiem? Jeśli nie wkładasz wysiłku tam gdzie wiesz, że potrzebujesz bo wolisz scrollować internet to jesteś leniwy w porównaniu z ludźmi, którzy ten wysiłek wkładają.

Co jest prawdą w przypadku wielu cech postrzeganych za negatywne i dobrze jest się nauczyć je w sobie rozpoznawać, a nie widzę też powodu udawać, że nie widzi się ich u innych. Nie wszystko jest zaburzeniem, nie składamy
  • Odpowiedz
@pianinka: Niewkładanie wysiłku mającego zrealizować chęci (czyli inaczej niewykonywanie jakichś czynności mających doprowadzić do realizacji) wynika z braku siły, a nie jakiejś tam woli. Brak takiego wysiłku nie oznacza, że osoba nie próbuje zacząć go wkładać (podejmowanie prób, aby się do tego zabrać, jest pewnego rodzaju wysiłkiem samym w sobie), tylko że zwyczajnie nie daje rady zacząć przez brak odpowiedniej siły spowodowany blokadami w psychice. Poza tym warto pamiętać, że
  • Odpowiedz