Wpis z mikrobloga

Cześć !
Potrzebuje porady doświadczonej osoby z zakresu #fotografia #zdjecia #podroze
Smartfon ( Iphone 16 ) przestał mi wystarczać do robienia zdjęć , chciałbym spróbować pobawić się bardziej , szczególnie w mniej sprzyjających warunkach oświetleniowych i przymierzam się do zakupu bezlusterkowca
Głównie robię zdjęcia krajobrazu , mniej fotografii ulicznej czy portretów - do tego w zupełności styka mi telefon.
Dużo podróżuje dlatego mobilność jest istotna, no i co najważniejsze wizjer
Szukam czegoś w wydaje mi się skromnym budżecie - do 1500pln , najchętniej z FUJI X... i jako że na temat tego systemu czytam od niemal 3 tygodni to już chyba wiem wszystko , tak problem pojawia się ze znalezieniem odpowiedniej sztuki w tej cenie , i tu pojawia się pytanie za czym jeszcze się rozglądać ?
Help!
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Tadeo123: dowolne coś z olx, np sony. W tej cenie to "ło panie, na lampę błyskową może starczy budżet" więc dobre będzie cokolwiek na początek.
Wizjer dobra rzecz do wymagań.
Polecam na początek jakiś tani obiektyw manualny, np. heliosa - daje fajny, przyspieszony kur nauki parametrów.
  • Odpowiedz
  • 0
@niegwynebleid: No wlasnie ja nie bardzo mam czas i chęć nauki parametrów, to nie jest też tak że nie mam podstaw, bo jakieś tam mam , nie mniej jednak raczej zależy mi na tym żeby wyciągnąć ze zdjęć więcej niż ze smarfona
Chodzi mi po głowie FUJI Xt10 / XT100 lub cokolwiek z X bo da się w tym budżecie
Bardziej zastanawia mnie fenonem FUJI ( nigdy nie miałem do
  • Odpowiedz
  • 0
@makrofag74: na optyczne pl tez mam testy , bardziej zalezy mi na tym zeby ktoś najchętniej użytkownik Fuji który ma porównanie z innymi aparatami powiedział mi dlaczego akurat Fuji na tak lub też na nie
  • Odpowiedz
@Tadeo123:
Ja się podłączę dla obserwacji wątku.

Mam Canona M50 i kilka szkieł ale odkąd z wersją 13 przesiadłem się na iphony pro max ani razu nie widziałem potrzeby wyciągania go z szafy kiedy w zasadzie jedyna nisza, w której wygrywa z wygodą i znośną jakością telefonu to zdjęcia natury obiektywem tele (Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS STM, mam adapter). Ciekawe co tam nowego się pojawiło na rynku w
  • Odpowiedz
  • 0
@smk666: Mi chodziło po głowie jeszcze Ricoh GR3 który wlasnie wygrywa wielkością , lub jakiś zaawansowany kompakt dający więcej opcji w słąbym swietle niż iphone
Co do Fuji to mi chodzi po głowie jakiś jasny obiektyw 35mm lub 56mm Artisan albo polecany Viltrox i taki set chciałbym zlozyć i nie rozkładac ( nie wiem czy to ma sens )
  • Odpowiedz
@Tadeo123: w tym budżecie poszukałbym Sony RX100, niestety nie będzie takich fajnych presetów jak w Fuji, ale to zawsze fajne zaproszenie do świata postprocessu.
Jeśli chcesz bardziej X100 feeling, a przy okazji większe możliwości, to(sczególnie, jeśli jesteś w stanie delikatnie nagiąć budżet) szukaj Sony A6000 + kit + kup jakiś obiektyw 23-25mm(np. używany Samyang 24/2.8, który powinien kosztować z 500zł, a jeśli nie boisz się manualnego ostrzenia to jakiś nowy
  • Odpowiedz
  • 0
@kuraku: Właśnie na presetach Fuji mi chyba najbardziej zależy bo nie chce mi się ślęczeć w Lightroomie i kręcić ustawieniami , płacić za presety itp - wiadomo ze finalnei skończy to w mediach społecznosciowych i po 8h kazdy zapomni o Twoim cudownym zdjęciu także mam do tego bardzo pragmatyczne podejście , dlatego im mniej roboty i j------y tym lepiej - nie mniej jednak nie wykluczam w późniejszym czasie tego
Dlatego
  • Odpowiedz
@Tadeo123: to niestety, zostaje tylko zapłacić premium za Fuji.
Zamiast X100 możesz sobie zawsze posklejać zestaw bezlustro + obiektyw. Plus tego rozwiązania jest taki, że jak wyjdzie, że ekwiwalent 35mm to za szeroko czy wąsko, to kupisz dłuższą lub krótszą stałkę i tyle.
https://www.olx.pl/d/oferta/fujifilm-x-t10-body-CID99-ID12ahPp.html
https://www.olx.pl/d/oferta/viltrox-23mm-1-4-fuji-x-gwarancja-obiektyw-fujifilm-fujinon-f1-4-23-CID99-ID12daFf.html
  • Odpowiedz