Aktywne Wpisy

Dzień dobry, wieczór, nocna zmiano. Wszystkiego dobrego dla dziennej. Dobranoc.
Odkurzacz mi się z----ł i nie odkurzyłem przed kolendą...
Odkurzacz mi się z----ł i nie odkurzyłem przed kolendą...

źródło: 1000006990
Pobierz
wfyokyga +25

źródło: temp_file678994691307965410
Pobierz
A przy okazji rocznicy, ciekawostka z dzieciństwa Tolkiena:
Mały Tolkien spędził pierwsze lata swojego życia w Bloemfontein w Południowej Afryce. Pewnego dnia podczas zabawy w ogrodzie, krótko po tym jak nauczył się chodzić, natknął się na pająka, który go boleśnie ukąsił. W biografii Tolkiena autorstwa Carpentera można natknąć się na informację, że była to tarantula - nie wiadomo, na ile to prawda, jednak faktem jest, że ptaszniki, które nie są rzadkością w Południowej Afryce, rzeczywiście kąsają całkiem boleśnie, a do tego wyglądają dość przerażająco.
Sam Tolkien zawsze utrzymywał, że nie pamiętał z tego zdarzenia nic poza tym, że był to gorący dzień, a on biegł przez wysokie, suche trawy, przestraszony - wspomnienie samego pająka zatarło się w jego pamięci. W jego przekonaniu, ta przygoda nie rozwinęła u niego jakiejś szczególnej niechęci do pająków ani też nie wpłynęła na jego późniejszą twórczość.
Niemniej jest to ciekawy zbieg okoliczności, że monstrualne, kąsające, jadowite pająki w rodzaju Ungolianty czy Szeloby zajmują dość istotne miejsce w opowieściach Tolkiena o Śródziemiu ;)
Ilustracja: Sam and Shelob, John Howe.
#ciekawostki #ksiazki #tolkien #pajaki #lotr #wladcapierscieni #lordoftherings #hobbit #silmarilion #fantastyka #fantasy
źródło: Shelob
Pobierzźródło: Harpactira
Pobierzstrasznie mi to nie pasuje w filmowym Powrocie Króla, a nie pamiętam jak Szeloba była opisana w książce
Po opisie w książce w sumie trudno wywnioskować, czym dokładnie dziabie Szeloba. Jest tylko wspomniane, że gryzie (ang. bite) i kąsa / żądli / kłuje swoje ofiary (ang. sting).
https://www.youtube.com/watch?v=VqgRoJmIadc&t=38s
Ptasznik =/= Tarantula, w swiecie pająków to dwa zupelnie inne gatunki.
@Kolegiusz: niepopularna to jedno, ale ignorancka i niczym nieuzasadniona to drugie ( ͡º ͜ʖ͡º)
O ile w kontekście Sapkowskiego można podnosić jakieś argumenty, tak Tolkien to zupełnie inna para kaloszy. Przy czym w przypadku obu twórców (a zwłaszcza w przypadku Tolkiena) ogromne znaczenie mają też czasy i okoliczności, w których powstawały te dzieła, ale jeśli ktoś używa określenia "nie ma bardziej stulejarskiej literatury" to nic tu nie pomoże
źródło: 1000015546
PobierzI proszę porównaj wartość wychowawcz np
@Kolegiusz: Jasne, przecież każdy może sobie na kolanie stworzyć spójny wewnętrznie, fantastyczny świat z pasującą do niego mitologią i historią poszczególnych kultur, i wymyślić do niego ponad dwadzieścia różnych języków z ich własną, unikatową strukturą, gramatyką, słownictwem, plus co najmniej siedem różnych alfabetów.
Sapkowski w sumie udowodnił że każdy. Możesz być podstarzałym handlowcem i bajdurzyc o elfach.