Aktywne Wpisy
synadama +112

źródło: temp_file6896019088095370268
Pobierz
dosefurious +139
Dzisiaj na lokalnej grupie z Rzeszowa wyświetlił mi się post o potrąceniu młodej dziewczyny. Dosłownie byłem w szoku po obejrzeniu nagrania. Chłop walnął młodą dziewczynę na pasach 18 grudnia 2023, ta odleciała na kilka metrów, połamane pół ciała, a gość dostaje karę grzywny xD Druga sprawa żadnej reakcji po potrąceniu - normalny człowiek w takiej sytuacji wybiega i od razu biegnie do potrąconej osoby, a tu facet odjechał, czeka, po czym zaczyna

Tak chciałem dopisać uzupełnienie do tego co napisał @Sweet-Jesus . Nie mam już od dawna konta na wykopie, choć czasami jeszcze go czytam. Mam nadzieję że się nie pogniewacie że z anonimowych ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#ciekawostki #fizyka #gruparatowaniapoziomu #promieniowanie #radioaktywnosc #reaktormaria
Uzupełnienie do wpisu https://wykop.pl/wpis/79618143/niedawno-pisalismy-ze-jedyny-dzialajacy-obecnie-re
Przy czym warto wspomnieć, że ta woda też jest podgrzewana przez reakcje jądrowe. Reaktor wytwarza około 30 MW mocy cieplnej. Ciepło, poprzez wymienniki ciepła pierwotny/wtórny obieg, jest rozpraszane w chłodniach wentylatorowych. Ciekawostką jest to, że Ewa realizowała chłodzenie poprzez fontannę, w której to w zimie pracownicy brali sobie gorący prysznic xD
Licznik Geigera nie zmierzy promieniowania neutronowego, a to one stwarza główne zagrożenie. Od tego są inne typy liczników. Woda ma dobry przekrój czynny na absorpcję neutronów i dlatego genialnie sprawdza się do osłony przed nimi. Promieniowanie gamma najlepiej zatrzymują materiały o dużej liczbie elektronów, np. ołów. Basen ze względu na swój rozmiar też pochłonie gammę, ale to nie jest jego główna funkcja.
Kiedyś pewien mózg Dr S. kazał ponacinać pręty paliwowe żeby włożyć tam termopary do badania temperatur. W wyniku tego pręty zostały rozszczelnione i skaził pierwotny obieg wodny xD
Co ciekawe zmiana ułożenia paliwa może zaburzyć badania naukowe, dlatego w pewnych delikatnych eksperymentach trzeba planować wszystko z wyprzedzeniem żeby nie wyrzucić miesięcy pracy do kosza, a przynajmniej dopisać notatkę z datą. Tak w ogóle reaktor uniwersalny to głupota, powinien być jeden dedykowany do badań i drugi do robienia izotopów. No ale raczej nie będzie nas na to stać ani nie mamy zaplecza naukowego. Także zostaje nam to bieda-rozwiązanie, które i tak pewnie niedługo zostanie zaorane przez polityków. Jak widać po niedawnych znaleziskach, ciężko wydać kilka milionów na naukę, ale dziesiątki miliardów na bombelki idzie jak woda, a pożytku zero xD
Bez przesady, są źródełka neutronowe. Problem w tym, że do badań potrzebne są duże strumienie neutronów, bo neutron jak sama nazwa wskazuje dość słabo oddziałuje z materią. Po to się robi różne dziwne wynalazki jak wirujący reflektor generujący nadkrytyczne impulsy w rosyjskim IBR-2 czy wzbogacanie paliwa do 95% w niemieckim FRM-II.
Niby tak, ale nie do końca. Woda musi być czysta, żeby zanieczyszczenia się nie aktywowały i nie generowały promieniowania. Po to są filtry w obiegach wodnych, ale lepiej nie wrzucać ciał obcych (ludzkich też nie) do reaktora. Chociaż legenda głosi, że w do Marii powpadały zegarki i portfele i tam już pozostaną do demontażu reaktora xD
Na Marii w sekcji eksperymentalnej (tam na dole) nad każdym kanałem były po dwie lampki pokazujące otwarcie kanału neutronowego. Otóż nawet obie lampki potrafiły się zepsuć, a zakładu nie było stać żeby je wymienić (!) więc za każdym razem trzeba było wchodzić na stanowisko ostrożnie wystawiając najpierw czujnik promieniowania xD Bez pieniędzy to nawet ta analogia i wielokrotność nie pomoże w bezpieczeństwie xD
Głębokie, nie powiem xD Dałbym za to tłustego plusa, ale nie mam już konta xD
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi