Wpis z mikrobloga

Jak myślicie, jak wpłynie wprowadzenie taryf/ceł przez Trumpa na kurs USD/PLN? Chodzi mi o cła na Kanadę i Meksyk 25% i podobno 10% procent dla całej UE i nawet do 60% na Chiny. Wydaje mi się, że dolar może się wzmocnić, ponieważ wysokie cła na towary spowoduje wzrost cen towarów w USA, więc żeby zapobiec inflacji FED podniesie stopy procentowe, a to przełoży się na wzmocnienie kursu dolara. Poza tym wiadomo, że Europa jest o wiele słabsza finansowo i gospodarczo od USA, więc euro dostanie po dupie, a złotówka jeszcze bardziej. No chyba że źle rozumuje.

#waluty #dolar #gielda #trump

Cła Trumpa spowodują...

• wzrost kursu USD/PLN 60.6% (43)
  • spadek kursu USD/PLN 39.4% (28)

Oddanych głosów: 71

• 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@cybher2: no to, że USD się wzmocni w takim scenariuszu jest raczej pewne. Pytanie, czy wobec tego republikanie odważą się iść na wojnę celną z całym światem. Moim zdaniem nie i jedynym frontem będą Chiny.
  • Odpowiedz
@cybher2: Trump wprost mówi o tym, że będzie dążył do osłabienia dolara, aby wspomóc eksporterów. Ten człowiek mówi tyle sprzecznych ze sobą rzeczy, że szkoda czasu na przewidywania.
  • Odpowiedz
@banzi na jaką wojnę? Do USA sprzedaję oscypki, nałożą na mnie cło 10% to nie będę dopłacał do biznesu, tylko zwiększę tą cenę o 10%.
Pomyśl teraz o Apple. Czy na produkowane w Chinach telefony będzie cło? Czy to tylko dotyczy firm chińskich, które wszystko obejdą tworząc amerykańskie firmy krzaki?
  • Odpowiedz