Wpis z mikrobloga

#motocykle #kask

Mireczki mam pytanie, chce sobię kupić kask od SHOEI. Jako że ten kask w rozmiarze M jest za ciasny, a w rozmiarze L za duży - to w sklepie mi doradzili żebym sobie zrobił ten Personal Fitting System i dopasował większy kask do głowy. No i spoko, tylko pytanie jest takie, jaki wpływ będzie miała dodatkowa gąbka (bo w sumie uważam że tym jest PFS) między głową a EPSem w razie uderzenia?
Bo zawsze wydawało mi się, że jakakolwiek dodatkowa przestrzeń między EPS a głową działa na niekorzyść.

Bo jeśli ma to znaczący wpływ, no to już kupię kask od innego producenta który jest bardziej dopasowany - chociaż właśnie idealnie byłby ten od SHOEI.

Dzięki!
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@janek_kos: jak na etapie przymierzania w sklepie są takie problemy, to bym się zastanowił nad marką, a przede wszystkim dostał testówkę i parę godzin w niej pojedził

nie każdy kask pasuje do każdej głowy

ja mam tak a schuberthem, w sklepie mierzę no i niby w miarę ok, a po godzinie zaczyna tak uciskać na czole, że nie da się tego wytrzymać
ten ucisk czułem w rozmiarze jednym, mówię dobra
  • Odpowiedz
@janek_kos Celuj po prostu w coś innego. Niestety każdemu pasuje inny kask, a producenci nawet nie napiszą czy kask jest bardziej na owalną głowę czy na okrągłą i trzeba mierzyć wszystko po kolei.

Ja mam na przykład bardzo okrągłą głowę i mało co pasuje idealnie. Mam jakąś starą Naxę i po godzinie tak boli głowa że trzeba zrobić przerwę i zdjąć kask. Ten sezon przejeździłem w HJC i90 i na początku
  • Odpowiedz