Wpis z mikrobloga

• 0
@fff112: a to odpowietrzenie powinno być zazwyczaj nad tą łazienką na dachu standardowo w postaci takiego grzybka? Czy odpowietrzenie kanalizacji może być również montowane na ziemi, koło elewacji? Bo też mam tam jakiegoś "grzybka" i jest to blisko głównej rury kanalizacyjnej - nie wiem do czego to służy.
  • Odpowiedz
  • 0
@Torgerd: a zatkanie tego grzybka na dachu faktycznie jest możliwe? Nie chce mi się trochę wierzyć w to, że to się zatkało, nie wiem jak miałoby się to zatkać i czym...
  • Odpowiedz
  • 0
@Catmmando: a czy grzybek odpowietrzający może być też podpięty do głównej kanalizacyjnej rury odpływowej z domu i wystawać jakby z ziemi? Czy takie coś też stosuje się w praktyce?
  • Odpowiedz
@a5f5c1: tak, robi się tak czasami jako rewizja i jako przewietrzanie pionu kanalizacyjnego.
Wątpię żeby grzyb nba dachu się zatkał, prędzej coś się przytkało zaraz za ostatnim punktem (na początku wentylacji pionu kanalizacyjnego) i światło rury jest ograniczone.
  • Odpowiedz
  • 0
@Torgerd: sprawdziłem wizualnie grzybki na dachu i nic podejrzanego nie widzę, wszystkie wyglądają w porządku.

prędzej coś się przytkało zaraz za ostatnim punktem (na początku wentylacji pionu kanalizacyjnego) i światło rury jest ograniczone.

1. Czy mógłbyś dokładniej opisać gdzie mógłbym tego potencjalnego zatkania szukać? Gdzieś na poziomie piętra, parteru, w rurze na zewnątrz? Masz na myśli, że coś mogło się zatkać np. przez jakieś resztki jedzenia itp. i rura nie
  • Odpowiedz
  • 0
@Torgerd: albo generalnie czy masz jakiś pomysł na udrożnienie problematycznej rurki np. przez wyjście na dach i użycie jakiegoś przyrządu, by udrożnić tego "grzybka" od góry jakimś "przepychaczem"?
  • Odpowiedz
@a5f5c1: według mnie przytkało się trochę gdzieś w miejscu zaznaczonym na zielono. Masz kilka rozwiązań.
1. Możesz kamerką endoskopową zajrzeć za każdy punkt i popatrzeć czy nie ma jakiegoś syfu.
2. Możesz zdemontować kibel i telefonem sobie zobaczyć czy nic nie widać.
3. Możesz wsadzić spiralę do przepychania z ostatniego punktu i spróbować przepchać.
4. Możesz wsadzić spiralę do przepychania do kominka wentylacyjnego i spróbować przepchać ale będzie musiała być
Torgerd - @a5f5c1: według mnie przytkało się trochę gdzieś w miejscu zaznaczonym na z...

źródło: faegrgzxh

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@Torgerd: dzięki wielkie za podpowiedzi :D mam kamerkę endoskopową z 15 metrowym zasięgiem, spiralę długą też - 15 albo 20 metrów, więc spróbuję Twoich sposobów i będę dawał znać czy pomogło :D

BTW: zauważyłem, że gdy zmywarka NA PARTERZE wyrzuca wodę do kanalizacji to ten sam zlew na parterze też bulgocze - może to coś zmienia w naszej dyskusji, ale nie wiem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@a5f5c1: Hejka, przerabiam to samo u siebie. Masz oczyszczalnie czy kanalize? Jeśli nie bulgotało, a bulgota jak piszesz - zatkane na 100% lub przytkane. Bulgotanie słyszysz, ponieważ w zatkanym układzie dodajesz wody i wywala powietrze przez syfony. Jeśli nic nie zrobisz, w końcu szambo wywali. Możesz wezwać WUKO (mają taki szpej co wbija się w rury i odtyka - 200-300zł / usługę), lub możesz próbować sam chemią (mi nigdy nie
  • Odpowiedz
@a5f5c1: pewnie masz zmywarkę podłączoną na ten taki pipsztok (nie wiem jak to się nazywa) pod ten sam punkt co zlew. To zawsze bulgocze.
Ja bym chyba jeszcze zobaczył po kolei każdy punkt w domu zaczynając od góry do dołu czy po zlaniu dużej ilości wody (tak żeby woda zapełniła cały odpływ) nie bulgocze gdzieś jeszcze. Wtedy dowiemy się zgrubsza gdzie może być przytkane.

Edit. to wsadź kamerkę przez grzybek
  • Odpowiedz
  • 0
@Torgerd: masz na myśli, że np. odkręcam kran na górze na maxa i patrzę czy gdzieś np. na parterze bulgocze? To samo z drugą toaletą itp. zawsze obserwując czy gdzieś nie bulgocze?
  • Odpowiedz
  • 1
@TroglodytaGerwazy: normalnie kanalizację miejską mam - kilka miesięcy temu miałem na maksa zatkany odpływ właśnie na tej głównej rurze kanalizacyjnej obok domu i używając dużej siły, też potem Melta udało się odetkać - może znowu przytkało się coś w tamtych okolicach, z tym, że tym razem nie zatkało się jeszcze na maksa i dlatego mam takie objawy? To nie jest wykluczone.
  • Odpowiedz
  • 0
@TroglodytaGerwazy: spiralę długą mam ale słyszałem właśnie sporo dobrego o tych Karcherach - mógłbyś polecić jakiś konkretny model Karchera i odpowiednią końcówkę do tego? Budżet nie ma dla mnie znaczenia, bo tak jak mówisz - i tak się zwróci, gdy sam sobie poradzę z tym ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz