Wpis z mikrobloga

Nie wierzę w hipotezę rozszerzającego się Wszechświata.

Stała Hubble'a od dłuższego czasu nie jest żadną stałą, dlatego zmieniono jej nazwę na "Prawo Hubble’a-Lemaître’a".

Staramy się wypełnić problematyczne obszary wiedzy jakąś ciemną materią czy też energią.
I to mi niestety przypomina "Boga luk".

W zależności od metodyki badań prędkość "puchnięcia" Wszechświata też ma różne wartości.

Już Halton Arp zwracał na to uwagę, że redshift niekoniecznie jest tym, czym nam się wydaje.

Niby są te świece standardowe, niby kwazary pokazują nam wiek wszechświata i to uciekanie galaktyk, ale jakoś teoria mostów między nimi i wyniki pomiarów prędkości oddalania między nimi nie przekonują mnie.

Czegoś nie wiemy o fotonach, a na nich głównie bazujemy w teoriach kosmologicznych...

#nauka #fizyka #kosmologia #ciekawostki
  • 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@krystekw2: z jednej strony niby się rozrzesza, z drugiej oddziaływania grawitacyjne lokalnie ściągają Andromedę.
Nie noszę czapki foliowej i uwielbiam fizykę i naukę ogólnie, ale ten redshift i prędkość światła nie dają mi spokoju.
Jedna z hipotez wyklucza właśnie inflację kosmologiczną i jako wyjaśnienie podaje zmienną prędkość światła.
To tylko dywagacje, ale staram się zachować krytycyzm zgodny z metodą naukową.
  • Odpowiedz
Ty wiesz, że Einstein się mylił? Że Hawking się mylił?

@Markotny_Marek: Swoją luźną wypowiedź porównujesz do teorii, w których któreś założenia były nieprawidłowe? Bez urazy, ale cały twój post jest właściwie o niczym. Niczego nie przedstawiasz, po prostu poddajesz w wątpliwość randomowe rzeczy, a na koniec kwitujesz to ogólnym stwierdzeniem, że za mało wiemy.

Staramy się wypełnić problematyczne obszary wiedzy jakąś ciemną materią czy też energią. I to mi niestety przypomina "Boga
  • Odpowiedz
@Markotny_Marek:

nadal popełniłeś błąd, KTÓRY POPRAWIŁEŚ.

Weź, próbujesz udawać inteligenta, mądrusia.
Ale ewidentnie coś nie bangla 😊

zamiast odniesc sie do dyskusji to spłycasz sie do personalnego ataku gratuluje
  • Odpowiedz
@Markotny_Marek: przy tej ilości przeprowadzonych eksperymentów stałość prędkości światła jest raczej jedną z pewniejszych rzeczy w naukowym świecie. Na niej w pewnym stopniu opiera się kwantowa teoria pola - najdokładniejsza obliczeniowo teoria, jaką ludzkość posiada w tym momencie.

z jednej strony niby się rozrzesza, z drugiej oddziaływania grawitacyjne lokalnie ściągają Andromedę.

Rozszerzanie się wszechświata działa w dużo większych skalach. Oddziaływanie grawitacyjne jest słabe przy tych odległościach, jednak wciąż na tyle mocne, żeby
  • Odpowiedz