Aktywne Wpisy

enten +592
To jest złoto. Potężny restaurator spruł się, że ludziom nie podoba się kilka listków pizzy (czyli mąki z wodą i serem) za 60 zł, bo jego pizzeria potrafi wykręcić 1% mniej glutenu od konkurencji i w ogóle klient się nie zna i ma zamknąć ryj.
(odpowiedź właściciela w komentarzu)
Coraz lepsze te nasze restauracje. 10 lat temu w ekskluzywnej restauracji jadło się jakiś pieczeń czy kaczkę za 50 zł i jedzenia było
(odpowiedź właściciela w komentarzu)
Coraz lepsze te nasze restauracje. 10 lat temu w ekskluzywnej restauracji jadło się jakiś pieczeń czy kaczkę za 50 zł i jedzenia było

źródło: 1736848979373
Pobierz
gadatos +321
Wiele złego się mówi o #prl ale jedno trzeba przyznać
Loga mieli wyśmienite (。◕‿‿◕。)
#ciekawostki #historia
Loga mieli wyśmienite (。◕‿‿◕。)
#ciekawostki #historia

źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
Stała Hubble'a od dłuższego czasu nie jest żadną stałą, dlatego zmieniono jej nazwę na "Prawo Hubble’a-Lemaître’a".
Staramy się wypełnić problematyczne obszary wiedzy jakąś ciemną materią czy też energią.
I to mi niestety przypomina "Boga luk".
W zależności od metodyki badań prędkość "puchnięcia" Wszechświata też ma różne wartości.
Już Halton Arp zwracał na to uwagę, że redshift niekoniecznie jest tym, czym nam się wydaje.
Niby są te świece standardowe, niby kwazary pokazują nam wiek wszechświata i to uciekanie galaktyk, ale jakoś teoria mostów między nimi i wyniki pomiarów prędkości oddalania między nimi nie przekonują mnie.
Czegoś nie wiemy o fotonach, a na nich głównie bazujemy w teoriach kosmologicznych...
#nauka #fizyka #kosmologia #ciekawostki
Ty wiesz, że Einstein się mylił?
Że Hawking się mylił?
Po c--j się odzywasz jak nie wiesz o czym napisałem?
Nie noszę czapki foliowej i uwielbiam fizykę i naukę ogólnie, ale ten redshift i prędkość światła nie dają mi spokoju.
Jedna z hipotez wyklucza właśnie inflację kosmologiczną i jako wyjaśnienie podaje zmienną prędkość światła.
To tylko dywagacje, ale staram się zachować krytycyzm zgodny z metodą naukową.
Jesteś idiotą?
https://www.fizyka.pw.edu.pl/Aktualnosci/Nawet-Einstein-czasami-sie-mylil
Nie bądź debilem
Nie wiesz o czym piszesz...
ja tez moge napisac na sprawdzianie z matmy ze 2+2=5 potem to skreslic i napisac poprawna odpowiedz
nie zesraj sie z tym samozachwytem wielki fizyku
Weź, próbujesz udawać inteligenta, mądrusia.
Ale ewidentnie coś nie bangla 😊
@Markotny_Marek: Swoją luźną wypowiedź porównujesz do teorii, w których któreś założenia były nieprawidłowe? Bez urazy, ale cały twój post jest właściwie o niczym. Niczego nie przedstawiasz, po prostu poddajesz w wątpliwość randomowe rzeczy, a na koniec kwitujesz to ogólnym stwierdzeniem, że za mało wiemy.
wiecej ad personam
Weź, próbujesz udawać inteligenta, mądrusia.
Ale ewidentnie coś nie bangla 😊
zamiast odniesc sie do dyskusji to spłycasz sie do personalnego ataku gratuluje
Rozszerzanie się wszechświata działa w dużo większych skalach. Oddziaływanie grawitacyjne jest słabe przy tych odległościach, jednak wciąż na tyle mocne, żeby
Komentarz usunięty przez moderatora