Wpis z mikrobloga

Czy w czasach szkolnych uprawialiście harcerstwo? Jeśli tak to czy w dorosłym życiu się jakieś nauki przydały? Uważacie to za stratę czasu, czy wręcz przeciwnie?

Ja tam nie chodziłem po wolałem po lekcjach iść od razu do domu + nie było to dla mnie zbyt ciekawe po prostu.
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mleko23 7 lat, zhp. Najlepsze lata dzieciństwa. Dzięki Bogu że matka posłała mnie do drużyny. Dużo jeżdżenia na linach, z mostów, nocne gry, wędrówki, podchody, wiedza leśna, odznaki. Człowiek zrobiłby wszystko żeby wyrwać się z bloków na jakiś czas. Myślę że to wszystko było mega przydatne. Byłeś częścią grupy, czułeś przynależność, miałeś odpowiedzialności, dbałeś o sprzęt, uczyleś sie podstaw przetrwania, wytrwałości. W latach 90/00 to było coś.
  • Odpowiedz
@mleko23 no i nie przypominam sobie by cokolwiek było związanego z klerem no oprócz niedizelnej mszy ale wiadomo jak to było, na tych mszach ( ͡° ͜ʖ ͡°) i jaki stosunek do tych mszy miały dzieciaki, no i w sumie kadra też ( ͡º ͜ʖ͡º) - musieli świecić przykładem. Więc albo bajdurzysz pan albo dawaj te "wycieknięte" zdjęcia.

(uzupełnienie komenta) +

@
  • Odpowiedz
@mleko23: jakieś 3 lata chodziłem do ZHR, bardzo miło wspominam, obozy, biwaki, wędrówki, gry terenowe , dużo fajnych ludzi poznałem - ogólnie super sprawa. Za późno zacząłem i za wcześnie skończyłem. Z minusów to dość religijna organizacja, modlitwa przed posiłkiem itp. ale słyszałem, że w ZHP jest już luźniej.
  • Odpowiedz
@mleko23: ja chodziłem ale krótki czas nawet nie zdążyłem kupić munduru. Zrezygnowałem bo nie mogłem patrzeć na machloje przy zbiórkach kasy jak sobie z puszek podpierdzielali
  • Odpowiedz
@mleko23: nie chodziłem na zbiórki bo nie miałem na to czasu ale lubiłem jeździć na obozy harcerskie bo można było paru rzeczy się dowiedzieć no i trochę była tresura gowniarstwa, co oceniam pozytywnie dla siebie. Na pewno jeżdżąc na żeglarskie z harcerzami najwięcej się nauczyłem bo i zrobiłem patent i nauczyłem się dużo teorii zeglugi, węzłów, oceny wiatru itd
  • Odpowiedz
@justkilling: byłem na kilku zbiórkach z ziomkiem, ale doszliśmy do wniosku, że sami frajerzy tam chodzą. Wniosek na przyszłość, to trzymać się z dala od ZHP, bo sama frajernia tam, elo.
  • Odpowiedz