Wpis z mikrobloga

Kończę już ostatni (8.) tom Diuny i szukając czegoś podobnego trafiłem na Fundację Asimova. Kupując po kilka złotych na allegro trzy podstawowe tomy (wydania z początku lat 90.) zdałem sobie sprawę, że oglądałem serial na podstawie tej powieści, o takim samym tytule z AppleTV. Serial mi się podobał więc myślę, że książki również wpadną w mój gust. Mam jednak pytanie do tych, którzy przeczytali wszystkie książki z tej serii: Czy pozostałe książki z tego uniwersum warte są czytania, czy podobnie jak z Diuną, niektóre nie dowożą? Pytam, bo niektóre tomy są dosyć drogie (po 150-200 zł najtańsze jakie znalazłem na allegro/antykwariatach online) i nie wiem czy jest sens ryzykować.

#czytajzwykopem #scifi #ksiazki #diuna
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Nacho_Libre: te 3 nienapisane przez Asimova - Zagrożenie Fundacji, Fundacja i Chaos, Tryumf Fundacji. Potrafią po kilka stówek na Allegro chodzić.

@grimhzr: chciałbym pomóc, ale u mnie Fundacja jest w kolejce do przeczytania.
  • Odpowiedz
@grimhzr: Jakis czas temu kupilem sobie calego Asimova: Imperium Galaktyczne, Roboty i wszystkie Fundacja. Pamietalem, ze za dzieciaka Fundacja wywarla na mnie wielkie wrazenie. I co? Wielkie rozczarowanko mireczku, moze i jest to "klasyg" ale to jeden z tych klasykow, ktory bardzo zle sie zestarzal. Ksiazka pisana przez naukowca, nie przez pisarza if you know what I mean.

Wszystkie ksiazki maja ten sam schemat. Bohaterowie przez 90% ksiazki kreca sie
  • Odpowiedz
@grimhzr: Zacząłem czytać Asimova od samego początku i nie dotarłem do Fundacji w końcu, mimo że to serial mnie zainspirował. Jeżeli Fundacja jest tak napisana jak książki o robotach to na sto procent będziesz rozczarowany w porównaniu do serialu, bo te były w dużej mierze zbiorem krótkich opowieści, które wprawdzie fajnie się czytało, ale nie było w nich jakiegoś ciągłego złożonego wątku z intrygami i sekretami. Podejrzewam, że Fundacja też
  • Odpowiedz