Wpis z mikrobloga

Mam na procesorze SilentiumPC Spartan 3 PRO HE1024, wentylator który na nim jest czyli Sigma Pro 100 PWM zaczął głośno chodzić. Nie mogę znaleźć tego wentylatora. Czy ktoś doradzi jakiś zamiennik? Czy według Was lepiej kupić nowy cooler? #komputery #pcmasterrace #komputer
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Falcinho: kup jakikolwiek tego samego rozmiaru z wysokim ciśnieniem statycznym (nie kup takiego do obudowy przypadkiem. nie aby nie działał, ale będzie mu ciężko dmuchać przez żeberka radiatora)

chociaż powodzenia w znalezieniu 100mm poza ali express.

ja bym pomyślał o zakupie arctic 36, bywa poniżej 100zł co jakis czas
  • Odpowiedz
@Falcinho: Kupujesz większy 120mm wolnoobrotowy do np 800 obrotów kiedyś były Scythe i zakładasz na takie metalowe zaczepy co do wiązania kabli dają. Masz ciszę.

Jeszcze przed zakupem w biosie możesz ustawić od jakiej temperatury ma mieć jakie obroty.
  • Odpowiedz
@Falcinho: Automatyczne sterowanie zależy od biosu. Jak masz źle ustawione to będzie głośny każdy. Jak wyczyściłeś kompa z kurzu to w biosie testuj sobie profile. Ale to zależy jakiego masz procka wtedy dobierasz pod jego maks temperatury. Tak można zminimalizować hałas ale też te wentyle bo mam kilka są głośne. Najlepiej mieć jak największy + ustawienia w bios i nawet na maksa jest niesłyszalny. Słychać tylko szum z HDD i
  • Odpowiedz
jak masz montaz na 92mm to spoko. CFM nie musi się zgadzać/ w zasadzie to nawet nie ejst tak, zę wentylator z wyższym CFM będzie się lepiej sprawował na radiatorze - radiator stawia opór i wentylator z wysokim CFM ale niskim ciśnieniem moze wcale tak dobrze nie dmuchać przez radiator.
@Falcinho:
  • Odpowiedz