Wpis z mikrobloga

Witam, mam w mieszkaniu domofon PROEL PC-512, który działał wzorowo dopóki ojciec nie podjął próby wymiany tego domofonu. Po tej nieudanej próbie domofon wydaje dźwięki gdy ktoś wpisuje coś na centrali, otwiera drzwi brelokiem lub dzwoni pod inny numer mieszkania, czy wie ktoś może co jest przyczyną? podejrzewam że ojciec coś źle podłączył lub całkowicie uszkodził ten domofon.

#domofon #domofony #elektronika
SanTokyo - Witam, mam w mieszkaniu domofon PROEL PC-512, który działał wzorowo dopóki...

źródło: download

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SanTokyo: Powiedz ojcu, że trzeba było zrobić fotkę przed odpięciem kabli od centrali żeby wiedzieć, które są te właściwe - źródło: sam tak rok temu robiłem i nie z------m xD
  • Odpowiedz
@SanTokyo: to jest cyfrowy domofon, podłączenie sprowadza się do podpięcia dwóch przewodów i ustawienia zworek, więc źle podłączyć się w zasadzie nie da. Sprawdź woltomierzem polaryzację, czy dobra, upewnij się, czy przycisk ten od słuchawki nie jest aby częściowo wciśnięty albo uszkodzony. Jeśli nie - chyba jednak trzeba będzie ten unifon wymienić na nowy.
  • Odpowiedz
@Jarek_P: Zerknij na to jakie ma spaghetti kolorowych przewodów z centrali i powiedz, czy na pewno nie da się źle podłączyć gdy nie zapisałeś sobie co było oryginalnie wpięte, a co nie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@WaveCreator: wszystko się da, ale wtedy by nie słyszał transmisji, tylko głuchą ciszę. Reszta tego spaghetti jest zresztą nierozizolowana.
Szczerze mówiąc podejrzewam uszkodzony albo wciśnięty switch od widełek.
  • Odpowiedz