Wpis z mikrobloga

Jestem średniawym frontasiem z angularem, jak odnaleźć ścieżke kariery w któej chciałbym się w IT rozwijać? coś zarazem przyszłościowego, coś co sprawi że będe wartościowym graczem na rynku pracy i też coś przyjemnego po prostu.

Myśle o nauce backendu żeby sie fullstackiem zrobić ale wtedy bede jednym jak wszyscy. Pewnie by to nie zaszkodziło, ale nie wiem. Chciałbym podjąć się jakiegoś devopsa ale tam to front i backend trzeba miec w jednym palcu wiec i nauka linuxa a do tego AWS

Jakie Wy macie plany na siebie na kolejne 15 czy 20 lat pracy? :P ja mam 6 lat expa i siedze w angularze od 3 lat, wczesniej JS #webdev #programowanie #programista15k
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@Ksiega_dusz: stad chce cos ze soba zrobic, a nie jestem na az tak przegranej pozycji bo moge sobie siedziec spokojnie w swoim korpo i nawet miec okazje chwytac jakeis backendowe taski (.Net). wiem :P ale bralem co wtedy bylo
  • Odpowiedz
@stary_grat: na ten moment najlatwiej ci bedzie zostac w webowce i podnosic swoje kompetencje

czyli obok angulara jakis framework backendowy... ale na to tez bym tak znowu duzo czasu nie poswiecal, bo w erze gpt napisanie mapy skryptow na backendzie stalo sie jeszcze prostsze niz juz bylo

jak jestes w korpo to sie zorientuj odnosnie jakichs bonow szkoleniowych itd, moze uda ci sie za free pocertyfikowac troche (AWS / Azure).
  • Odpowiedz
  • 0
@katopa: managera mam jebnietego, ale z drugiej strony mamy certyfikacje aws finansowana z naszej firmy. tyle ze to nie jest takie proste isc na jakis kozacki aws egzamin i sie z niego uczyc jak sie umie tylko kolory guzikow zmieniac w interfejsie xd a sa jakies szkolenia z aws konkretnie pod dany certyfikat? teraz w lutym bede robić cloud practitionera, ale wiadomo co to jest za certyfikat niskich lotow
  • Odpowiedz
@stary_grat: lepsze to niz nic byczq, od czegos trzeba zaczac ( ͡° ͜ʖ ͡°)

a uczyc sie mozesz i we wlasnym zakresie, po prostu pytanie czy determinacji masz tyle. aws/azure/gcp da sie pouczyc bez ponoszenia kosztow/z minimalnymi typu do kilkunastu zl na miesiac minus koszt czasu, ale tego sie nie da de facto przeskoczyc ( ͡° ͜ʖ ͡°)

co do kursow to
  • Odpowiedz
  • 0
@katopa: okej dzieki. i co taki certyfikat jaka ma moc tak naprawde? to jest sam papierek ktory ulatwia znalezienie pracy, czy faktycznie przygotowanie sie do niego gwarantuje faktyczne opanowanie praktycznych jakis ram danych umiejetnosci zwiazanych z aws np? wiesz o co pytam, czy to papierek zeby anetka z hr miala dobrze, czy faktycznie czegos sie mozna wartoscioergo nauczyc dzieki przygotowywaniu sie
  • Odpowiedz
@stary_grat: jak sie nie uczysz czysto pod egzamin (wkuwanie pytan na pale przez tydzien, znam takich ludzi) to ciezko sie czegos nie nauczyc.

certyfikat pomaga zdobywac rozmowy, ale tez w trakcie nauki do niego poznasz (bardzo obszerny) ekosystem chmury, wiec i bardziej praktyczna nauka/praca beda zwyczajnie prostsze.
  • Odpowiedz
@katopa: @stary_grat @AntyKuc: Pracuje w korporacji ubezpieczeniowej na cały świat w języku angielskim. Na Frontasi nie patrzy się poważnie bo nie mają ogólnego pojęcia o IT tylko zazwyczaj są mistrzami jednego frameworka React albo Angular jak kolega powyżej. Większość z nich nawet nie wiedzy jak złączyć dwie tabele w SQL czy jakieś podstawowej wiedzy z Linuxa więc proszę Cię xD
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: Spoko, a ja pracuje w jeszcze większej korporacji niż twoja i frontasie muszą kumać DDD, mikroserwisy i Linuxa. I wszyscy tutaj wiedza, że bez frontu bakuś nie ma pracy, bo nikogo nie obchodzi API bez interfejsu.
  • Odpowiedz