Wpis z mikrobloga

Czy to jest normalny dym czy się przypier....alam bezzasadnie? Sąsiad dzień w dzień mnie raczy takim widokiem (na zdjęciu już uspokojony dym, z reguły jest tego wie ej na poczatku). Dym ma kolor jasny wpadający w żółty kolor. Nie śmierdzi plastikiem, bardziej jakimś pyłem. Jak wieje od poludnia to mam cale podworko we "mgle" Myślę żeby odwiedzić sąsiada, ale nie wiem czy mam wogole podstawę.

#ogrzewanie #sasiad #smog #policja #zdrowie
giermek - Czy to jest normalny dym czy się przypier....alam bezzasadnie? Sąsiad dzień...

źródło: temp_file2411465885155071976

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 0
@Beekeeper problem w tym że w całej wsi nikt nie robi takiego koloru dymu. Tylko ten jeden gość. Jest wiele starych domów z piecami na węgiel więc skad ta różnica.
  • Odpowiedz
@giermek: Wydrukuj anonima o treści "Jeśli jeszcze raz zobaczę, że niedozwolone materiały to Cię zgłoszę" i obserwuj kolor dymu. Jak się zmieni to miałeś rację. Jak nie to albo masz sąsiada debila, albo nie miałeś racji.
  • Odpowiedz
@giermek: jak się dołoży węgla, to na początku może być ciemniejszy dym. Możliwe, że sąsiad pali samym drewnem, więc jest bardziej ekologiczny niż reszta wsi. Wyślij resztę mieszkańców do niego na szkolenie z palenia w piecu.
  • Odpowiedz
@giermek: Pogadaj z nim, sprawdź jaki ma piec (musisz uczciwie zagadać, o ile jest w miarę normalny), może może palić od góry do dołu (u mnie w piecu kaflowym od tyłu do przodu), to znacznie mniej będzie tego dymu.
  • Odpowiedz
@KollA, @giermek: Potwierdzam zagadać. Ja kiedyś zagadałem i wyszło na to, ze z-----a partia węgla z kastoramy była, piecyk elegancko 4 klasy. Na luzie można zacząć "Co tam sąsiad? C-----a partia węgla sie trafiła, co nie?".
  • Odpowiedz
@giermek: A i jest jeszcze opcja, że nie wypełnia wojewódzkiej uchwały antysmogowej. Sprawdz jak wygląda ona w Twoim województwie: link. Jak zgłosisz podejrzenie pieca pozaklasowego jest szansa, że otrzyma mandat.
  • Odpowiedz
@giermek: Tu ewidetnie zachodzi zjawisko niedotlenienia w komorze spalania. Ziomek ma albo za duzy kociol do kubatury budynku przez co kociol za szybko nabiera temperatury i za szybko ogranicza podawanie tlenu do prawidlowego spalania. Albo oszczedza na opale i pali w nizszych temperaturach co skutkuje znowu za szybkim ograniczeniem tlenu przez kociol. Albo uzywa mokrego opalu.
  • Odpowiedz