Wpis z mikrobloga

Mając 250k do zainwestowania w perspektywie średnioterminowej (3-5 lat) w co najlepiej to włożyć?

Obligacje 3 letnie (stałe oprocentowanie 5,95%) wydają się w miarę sensowne, ale całości to raczej nie chcę tam wrzucać ( ͡º ͜ʖ͡º)

#inwestowanie #gielda #oszczedzanie
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@some_ONE: brzmisz jak ktoś kto nie chce stracić ani złotówki na wachaniu kursu. Ja bym dał na tą 3 latkę 200 k a reszta w waluty safe heaven.

To nie jest porada inwestycyjna
  • Odpowiedz
@some_ONE:
w Pekao masz 7% KO na 5 miesięcy do 100tys zł, a powyżej tej kwoty dają 2%, (promocja obowiązuje do 8.01.2025 r.)
W Pekao masz też możliwość kupowania obligacji, ale póki oferta TOSów na 5,95% pozostaje niezmieniona, to możesz trzymać na tych 7% na KO część swoich środków, a później przeskoczyć na obligacje jak pogorszą ofertę
  • Odpowiedz
@some_ONE: Dlaczego nie dasz w obligi indeksowane inflacją? Mam to szczęście, że kupowałem miesiąc po morawickim ( to te o które była afera). Teraz nie będzie aż takiego wybuchu inflacji, ale wydaje mi się, że dadzą zarobić jeszcze.
  • Odpowiedz
@JihadJoe: Czy ja wiem..... Zależy jak kto patrzy na siłę naszej gospodarki. W pierwszym te na zmiennej wychodzą lepiej od tych na stałej. Po roku można obligi zlikwidować i zobaczyć po ile będą nowe.
  • Odpowiedz
@Bertoos: EDO się opłaca o ile chłop będzie trzymał te 4-5 lat, a na krótszy termin do 3 lat TOSy wyglądają lepiej zakładając, że inflacja nie wybije ponad 4 procent
  • Odpowiedz
  • 0
Dlaczego nie dasz w obligi indeksowane inflacją? Mam to szczęście, że kupowałem miesiąc po morawickim ( to te o które była afera). Teraz nie będzie aż takiego wybuchu inflacji, ale wydaje mi się, że dadzą zarobić jeszcze.

@Bertoos: COI czy coś innego masz na myśli? COI daje +1,5% ponad inflację, więc żeby wyszły lepiej niż TOS inflacja musiałaby przekraczać 4,5%
  • Odpowiedz
  • 0
teraz wrzuć na oko na 7% i czekaj na rozwój sytuacji

@jmp_eax: tylko w sumie na co czekać?
patrzyłem na lokaty i konta oszczędnościowe, ale przerzucać co 3 miesiące do innego banku to mi się odechciało ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz