Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Noworoczne postanowienia

1) Przestaję oszczędzać i inwestować. Czuję, że utknąłem w agresywnym oszczędzaniu, a jednocześnie nie widzę już w tym tyle sensu. Mam własne spłacone mieszkanie 90m2 w Warszawie, 300k pln u brokera i 200k pln na ike/ikze, na obu etf-y na rynek amerykański. Jeśli będzie rosło przynajmniej 2% z groszami ponad inflację, przed 60 będę miał 1 mln w cenach dzisiejszych, albo inaczej 4k miesięcznej emerytury przez kolejne 20 lat. Jakby tego zabrakło – można będzie sprzedać mieszkanie w Warszawie i wyprowadzić się do tańszej miejscowości, więc nie obawiam się o starość. Oczywiście, nikt nie gwarantuje 2% ponad inflację, ale jeśli będzie mniej – tym bardziej nie widzę sensu dolewać dalej paliwa do dziurawego zbiornika.

2) Dzięki 1 stać mi teraz na pracę z lepszym WLB, będę zarabiał połowę tego, co teraz, ale będę miał dużo więcej wolnego czasu i dużo mniej stresu, a i tak będę zarabiał więcej niż wydaję. Ale zamiast brokera nadwyżka pójdzie na hobby i przyjemności, póki rura twarda i czegoś się jeszcze chce. Zaczynam od stycznia swój #coastfire

#inwestycje #inwestowanie #gielda #oszczedzanie #emerytura #fire #nieruchomosci

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

• 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach