Wpis z mikrobloga

Czy ktoś mógłby mi polecić cały sprzęt do akwarium 200l, aby zacząć i żeby nie był to jakiś szajs? filtr jakiś porządny zewnętrzny. w akwarium będzie:
- 1 bojownik samiec
- 3 bojowniki samice
- ~12 neonek
- może coś jeszcze
- ekipa sprzątająca (krewetki, kiryski, glonojad, i coś jescze)

dużo roślin, bez nawożenia, bez co2
budżet około 2000 zł
stawiam pierwsze kroki i jak ktoś mógłby mi polecić konkretne modele: akwarium, grzałki, lampy itp to by mi pomogło szybciej wystartować

#akwarium #akwarystyka
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
Chat gpt wypluł to co poniżej. Ma to sens?

1. Akwarium i szafka
Akwarium: Zwykłe szkło 200 litrów (np. 100x40x50 cm) – ok. 300-400 zł.
Szafka: Stabilna i dopasowana pod wymiar akwarium – np. Aquael lub ADA, cena ok. 300-500 zł.

2.
  • Odpowiedz
@niech_ktos p-----l ten szajs od oase, przereklamowany shit, fluval 307 bądź ultramax 1500, grzaleczka zamiennik Sun Sun przepływowa 500W w cenie 105zl. Napowietrzacz nie potrzebny, starczy ruch tafli wody. Testy walić. Zalejesz odczekasz 2 tygodnie i ok
  • Odpowiedz
@Igrekpl: Nigdy bym nie wpakował 500w grzałki do akwa. Pieprznie termostat i bedziesz miał zupę rybną. Pytanie jak jest średnia temperatura w mieszkaniu, i o ile trzeba ja odbić. Przy ciągłej mocy max i podbiciu temp o 10'C trzeba około 130-150w
  • Odpowiedz
@Leel00 generalnie załącza się sporadycznie. Warto mieć mimo wszystko. I jednak przepływowa robi robotę. Nikt nikomu nie broni kupić markowej tak jak tutaj aquael, jednak wszystko się może popsuć
  • Odpowiedz
Jak dojebiesz taką lampę bez co2 to szybko pożegnasz się z hobby :P Podłoże aktywne na 1 baniak też trochę muka. Seiryu Stone zrobi Ci z wody beton. AI nie pomaga:P
  • Odpowiedz