Wpis z mikrobloga

Próbuję boczek chasu robić w wolnowarze tj. 9h gotowania i na noc zostawię do wystygnięcia. Sake nie miałem to dodałem wódki 75ml. Z owoców na próbę pulpę z mango. Zobaczymy jutro czy jadalne. Marynata wydaje się fajna, to może potem spróbuję w niej jajka zamarynować.
#ramen #gotujzwykopem
bachus - Próbuję boczek chasu robić w wolnowarze tj. 9h gotowania i na noc zostawię d...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • 38
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@lycaon_pictus: ja też idę na skróty, dla mnie wolnowar to wygoda bo nie trzeba pilnować. Dość mocno "po Chińsku" robiłem, bez większego skupianiu się na przepisach. Dopiero 2h od włączenia wolnowaru a zapach już obłędny.
  • Odpowiedz
  • 0
ale sake to nie rodzaj wódki tylko wino xD winem było zastąpić a nie 40% roztworem alkoholu bez smaku i aromatu xD

@Keczup_88: tak, wiem - Mirin nada fajny smak powiązany z ryżem i fermentacją. W kilku przepisach widziałem, że w przypadku braku sake można rozcięczyć wódkę - głównie też chodzi o wpływ alkoholu (który potem się wygotuje) o teksturę/kruchość mięsa.Przepisów na chasu jest tysiące, mój jest literacki (z Adamem
  • Odpowiedz
  • 0
możesz sam w domu zrobić sake, robi się dwa tygodnie

@Keczup_88: zeszło mi całe wino ryżowe, miałem. Generalnie w dwa tygodnie nie zrobi się żadnego wina a szczególnie ryżowego gdzie sedymentacja jest bardzo powolna. No i płukanie ryżu to pół wanny wody schodzi ;-) No ale może jeszcze kiedyś nastawię.
  • Odpowiedz
  • 0
@Keczup_88: ale Ramen to nie jakaś odległa przeszłość, tylko przełom XIX i XX wieku, nawet nazwa jest od lamian.Nikt temu nie zaprzecza, nawet Japończycy o to się nie spierają :-)
  • Odpowiedz
  • 0
@Keczup_88: dokładnie, bo oni wywaru nie jedzą a u nas uważa się, że jest najważniejszy ;-) No a ma za zadanie nadać smaku makaronowi, dodatkowo podgrzać dodatki. Mi bardziej przypada do gustu "Europejska" wersja, gdzie wywar jest jadalny.
Ja od dziecka jadłem "Polski ramen", tj. jak był rosół, to dla mnie najważniejszy był makaron, nakłaść mięsa (najlepiej wołowego), marchewki, wywaru trochę i najlepiej zalać to jeszcze Maggi.
  • Odpowiedz
to takie sranie gadanie, tak jak polacy myślą, że wymyślili kaszankę i pierogi a kaszankę od zawsze robili brytyjczycy i o wiele lepsza od polskiej a pierogi od zawszę robili na całym świecie. Włosi myślą, że wymyślili makaron a to arabowie go im pokazali a jeszcze wcześniej chinczycy mieli multum różnych rodzajów makaronów ( ͡º ͜ʖ͡º)

@Keczup_88:
lycaonpictus - >to takie sranie gadanie, tak jak polacy myślą, że wymyślili kaszankę ...

źródło: images

Pobierz
  • Odpowiedz