Wpis z mikrobloga

#sylwester #zwierzeta #przemyslenia
W sumie trochę zabawne jest, że wg wielu osób zabicie przez rok w Polsce 18 milionów świń i 2 milionów krów (dane z GUS) na mięso jest OK, a puszczanie raz w roku przez kilkadziesiąt minut na sylwestra fajerwerek żeby ludzie mogli się pobawić nie jest OK bo psy będą przestraszone.
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tttttt475: A moge troche z innej beczki? Bo moze mi odpowiesz i wyjasnisz cos czego nigdy nie rozumialem.
Zorganizowane widowisko pirotechniczne jest fajne. Robi wrazenie itp.

Ale jaki jest plus/sens/whateva jak se janusz wyjdzie o 12 i pierdzielne petarde? Pytam serio - bez ironii czy hejtu. Chcialbym sie dowiedziec co w tym fajnego i takiego wow. Podpali lont stowka pojdzie z dymem, na niebie cos blysnie i bedzie huk. O
  • Odpowiedz
@tttttt475: wiesz ile co roku ginie ptaków? I to też gatunków zagrożonych? Wyrwane hukiem ze snu uciekają, zdezorientowane światłem od wybuchów wpadają na budynki. Dodaj do tego, że fajerwerki są barwione solami metali, w tym tych ciężkich, potem tony tego syfu osiadają wszędzie. Tak, jak weźmiesz ile jest odpalanych to wychodzą tony. A chińscy producenci to się nie przejmują stanem środowiska, więc każdy możliwy syf tam jest, byle było taniej.
  • Odpowiedz
@tttttt475 mam psa i nie jestem przeciwko strzelaniu, ale rozbawiło mnie stwierdzenie o możliwości pobawienia się.
Nigdy nie rozumiałem po c--j przepalać w kilkadziesiąt sekund parę stów żeby jebnelo nad głowa coś czego nawet nierozpoznajesz bo n--------a to wszędzie wokół.
  • Odpowiedz
Dodaj do tego, że fajerwerki są barwione solami metali, w tym tych ciężkich, potem tony tego syfu osiadają wszędzie

@Rasteris: No, te metale ciężkie to miedź, tytan, glin, magnez - dosłownie zbójcy, chyba że używa się je w medycynie, ochronie roślin albo codziennym życiu.
  • Odpowiedz