Wpis z mikrobloga

@JonaszSynGrazyny: Zarobki rzecz względna, więc napisalem ze w miarę...w porównaniu do Polski to na pewno dobre...od 1 stycznia minimalna €13.50. Przy czym ceny prądu, paliwa, czy wynajmu jedne z najdroższych w Europie...spożywka, poza alko porównywalne ceny do tych w Polsce ponoć.
  • Odpowiedz
@mirek_wyklety: tak spożywka poza alko i fajkami bardzo porównywalna. Prąd drogi, paliwo 1.77 chyba dziś więc nie wiem jak to się ma na tle reszty. Mieszkania i dostępność to jest horror i dramat w jednym. Mieszkam 30km od Dublina (od centrum bo pewnie od obrzeży to znacznie bliżej) i jak ktoś chce wynająć mieszkanie 2 sypialnie to trzeba szykować 1600e ale znaleźć je to dopiero cyrk. Ale klimat w pracy
  • Odpowiedz
@JonaszSynGrazyny: zaraz nowy rok, wiec mi 22 pyknie...no nie będę przecież co roku multikonta zakładał ( ͡º ͜ʖ͡º)
I btw

albo jak nie jesteś w niczym dobrym i nie możesz sobie dać rady to tu raczej dasz radę.

Te czasy to się już dawno skończyły moim skromnym zdaniem
  • Odpowiedz
@mirek_wyklety: w Lidlu czy Aldi, na dzień dobry płaca living wage, ale zapewniają minimum 25h, co daje 1500 euro miesięcznie, ale na pełen etat daje już 2100 miesięcznie. Samemu wygląda trochę słabo, ale na pokój wystarczy, i mówimy tu o osobach praktycznie tylko z podstawowym angielskim.
  • Odpowiedz
@MegaZU0: w Lidlu, Aldi, Tesco, czy Dunnes nikt nie dostanie pełnego etatu, więc jaki ma sens twój wpis? Przypomnij sobie jak to wyglądało jeszcze te 5 lat temu przed Brexitem, zanim najechało się cyganstwa z UK. Wtedy za tygodniowke z Tesco można było wynajac dom. Teraz za miesięczna wypłatę z retail się nie wyrobisz...
  • Odpowiedz
@JonaszSynGrazyny: ja to świeżak w Irlandii, prawie dwa lata ale po wiośnie zacznę się rozglądać za domem. Obecnie Dublin (10min od Phoenix park), mieszkałem w Westmeath, Kerry, West Cork.

@mirek_wyklety trochę z tym etatem zależy, kręciłem z jedną argentynka to mi wytłumaczyła jak Lidl to rozwiązuje na kontrakcie jest 25h, ale często można robić 40h z tym że nie normatywne godziny. Dużo osób też nie chce robić więcej bo
  • Odpowiedz