Wpis z mikrobloga

W końcu poczytałem trochę o JEPI i JEPQ, dowiedziałem się nawet, że mamy ,,odpowiednik" i jest dostępny na xtb JPMorgan Global Equity Premium Income, z tego co wyczytałem nie∂długo mają wejść dokładne odpowiedniki.

Mam pytanie do bardziej obeznanych, czy to nie jest czasem zbyt piękne, aby było prawdziwe? dividend yeld 7-8% i dywidenda co miesiąc + cena akcji jepq rośnie pięknie.

Nawet gdyby cena akcji nie rosła, to dywidenda 7% wypłacana co miesiąc to jest bajka, do kogo skierowane są te instrumenty? Do ludzi, co mają wolne pare milionów żeby sobie wrzucili i żyli czy jak? Chciałbym to bardziej zrozumieć, nigdy nie miałem z tym styczności. Ktoś z was w to zainwestował?

,,Fundusze takie jak JEPI i JEPQ generują wysoką dywidendę dzięki zastosowaniu strategii covered call, czyli sprzedają opcje call na posiadane akcje. Ta strategia generuje dochód z premii za sprzedaż opcji, co pozwala funduszowi na uzyskiwanie wyższych dochodów (i w efekcie wyższych dywidend).
Oznacza to, że inwestorzy dostają część tego dochodu w postaci dywidendy, ale zarazem strategia ta ogranicza potencjał wzrostu akcji w przypadku dużych wzrostów rynkowych, ponieważ fundusz może być zmuszony sprzedać akcje po cenie wykonania opcji." #gielda
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Jamniki2 to nie dywidenda 7 co miesiąc tylko 7 to jest w skali roku. Ale porownalem sobie te etfy to jednak SCHD wychodzi chyba lepiej procentowo jak sie spojrzy na 5 lat ostatnich. Trzeba by bylo sie przyjrzeć bliżej jak spółki sa wybierane i zdecydować który lepszy jest dla Ciebie
  • Odpowiedz
do kogo skierowane są te instrumenty? Do ludzi, co mają wolne pare milionów żeby sobie wrzucili i żyli czy jak?

@Jamniki2: Do ludzi, którzy są na emeryturze i chcą osiągnąć wyższą stopę dywidendy. ETF-y "dywidendowe" z dodatkowym dochodem z premii opcyjnych są aktywnie zarządzane, póki co mamy jeden JEPG, ale on nie bazuje na S&P500 czy NASDAQ-100, tylko "total market", więc premie są niższe ze względu na niższą zmienność. ETF
  • Odpowiedz
@Jamniki2: no porównuję stopę dywidendy. 7%, którymi się zachwycasz jak nastolatka chadem vs. 9%.

Piszesz, że jepi to 7% dywidendy co miesiąc, ale to absurd i nieprawda. To 7% ROCZNIE
  • Odpowiedz
  • 3
@macan chłopie ten post jest kierowany do ludzi, którzy znają jepi i jepq, czyli orientują się dość głęboko i zarządzają takimi funduszami, że gdy piszesz o jakimkolwiek dividend yeldzie to jest to oczywiste że piszesz o rocznym. Jeśli to totalna podstawa i nawet nowicjuszom nie trzeba tego tłumaczyć, napisałem ,,dywidenda 7% wypłacana co miesiąc.” Ten post nie jest kierowany do Ciebie ani tamtego gościa wyżej dlatego prosiłbym o wstrzymanie się z
  • Odpowiedz
@Jamniki2 xdddd wielki milioner co szuka porad na wykopie, a nawet zdania nie umie skleić żeby każdy zrozumiał. Źle napisałeś to Ci odpisałem. Ale widzę nie ma co dyskutować z takimi osobami. Lecisz na czarna odrazu. Ładuj swoje miliony w Jepi i żyj z dywidend śmiało arogancki buraku :) @macan dzięki za poparcie. Przynajmniej są jakieś normalne osoby na tagu :)
  • Odpowiedz
@Jamniki2: Być na czarno u takiego buca to nie tylko przyjemność, ale i obowiązek ;) Zachwyca się 7% w skali roku płacąc od tego 30% podatku i uważa się za inteligentnego inwestora XD
  • Odpowiedz
Nawet gdyby cena akcji nie rosła, to dywidenda 7% wypłacana co miesiąc to jest bajka, do kogo skierowane są te instrumenty? Do ludzi, co mają wolne pare milionów żeby sobie wrzucili i żyli czy jak? Chciałbym to bardziej zrozumieć, nigdy nie miałem z tym styczności. Ktoś z was w to zainwestował?

@Jamniki2:

tldr: nieoptymalny podatkowo etf który wypłaca dywidendę po podwójnym opodatkowaniu. Stosuje covered call - spoko dopóki nie ma
  • Odpowiedz