Aktywne Wpisy

Wiecie co jest patologią dzisiejszych czasów? #psychoterapia i wmawianie wszystkim, że potrzebują jakiejś terapii/gadania z Juleczką o swoich problemach. Nie zrozumcie mniej źle, terapia jest pomocna ale przeszliśmy od czasów kiedy w---a i teksty do chłopa "nie bądź p---ą" były jedyną formą pomocy do chwili obecnej gdy co drugi mój znajomy chodzi na terapię i jeszcze się tym chwali... XD żeby nie było - sam kilka razy w życiu korzystałem

jude_88 +439
W tej groteskowej sztuce życia, NEET jest klaunem, a kapitalista królem. A jednak – czyż król nie byłby zazdrosny o wolność klauna, gdyby tylko mógł zdjąć koronę i choć przez chwilę usiąść na uboczu?
#neet #neetpill #antykapitalizm #inwestowanie #przegryw #pracbaza #praca #s----------e #filozofiadlajanuszy #filozofia #przemyslenia #przemysleniazdupy #gielda #akcje
źródło: Screenshot 2024-12-28 at 18.59.29
PobierzSpędzalibyśmy czas razem w grupach, w np. nowoczesnych społecznych namiotach. Jeżeli jest na Twoją pracę i Twoje umiejętności zapotrzebowanie- jesteś za to wynagradzany znacznie. Reszta dostaje dochód podstawowy i nie ma w tym nic złego, ale dla każdego raz na jakiś czas znajdzie się zajęcie i zapotrzebowanie. Chociażby w okolicznym rolnictwie lub agroturystyce.
A to że zamożni są stawiani na piedestale wyżej niż biedniejsi to w sumie żadna nowość. Bogaci, piękni, odnoszący sukcesy itp zawsze będą lepiej traktowani niż Ci „gorsi”
Komentarz usunięty przez moderatora
@Uwazny_Asceta_XD o ile neet jest z oszczędności to spoko - nie moje życie, nie moje pieniądze, nie moja sprawa. Gorzej gdy ktoś chce socjalu, jak wymieniony wyżej dochód podstawowy, bo wtedy defacto dokładam się do utrzymania osoby która nie chce pracować(nie może to inna sprawa, na to są renty)
Co do dochodu z posiadania
Komentarz usunięty przez moderatora
Dochód dla każdego. Nie piszę to o socjalizmie. Uważam, że w dzisiejszym świecie praca mogłaby być przywilejem a nie przymusem.
Konsumujemy coraz więcej, więc musimy od siebie dawać coraz więcej.
Sam się zastanow- czego w
Oczywiście jeśli chodzi Ci o to czego mi aktualnie brakuje, a z jakichś powodów(ograniczenia finansowe) nie mam, to znajdzie się parę takich rzeczy. No chyba że chodzi czy brakuje mi jakiegoś wynalazku, czy czegoś czego nie ma, a mogłoby być - nie wiem
Ja tego jakoś nie widzę żeby każdy miał dochód podstawowy
System.
Tu nie chodzi o pieniądze, tylko żebyś się nie zatrzymywał.
Poziom społeczeństwa definiuje sytuacje w jakiej się znajduje (patrz- Szwajcaria, Holandia).
Sytuacja takie Holandii czy Szwajcarii jest zupełnie inna niż Polski czy Ukrainy. Dwa pierwsze kraje żyją w bezpiecznym środowisku, z stabilnymi sąsiadami, więc mogą sobie pozwolić na mniejsze wydatki na zbrojenia. Gdyby Polska zamiast na wojsko wydawała na poprawienie poziomu życia to