Wpis z mikrobloga

@Stabilizator: dodajmy, że niejeden sergiej ma za darmo edukację i siedzi z tyłkiem bez w domu przez 3 lata już- tak, miałem niejednego takiego na kursie online języka norweskiego ( ͡º ͜ʖ͡º)
Edit: nie dziwię się, że nie chcą wracać do ukraińskiego grajdołka
  • Odpowiedz
@Stabilizator nie dziwię się, układają sobie życie, chętnie idą na kursy i do pracy. Mając papiery i pozwolenie na pobyt z pracą, są bezpieczni, stanowią przeciwwagę do habibi, co niechętnie garną się do roboty.
  • Odpowiedz
@Stabilizator: @DominiCanes z tym, ze to Norwegia i oni moga sobie niechciec. Listhaug juz chyba mowila, ze po zakonczeniu wojny bedzie mozna odsylac. UDI ma juz doswiadczenie w odsylaniu ludzi do ojczyzny nawet po kilkunastu latach w Norwegii.
  • Odpowiedz
@Stabilizator: niezupełnie, 32% ale z tych co są od roku już 35%, a ci co są od 2 lat to już 48%. Co jest i tak stosunkowo dobrym wynikiem jeżeli chodzi o uchodźców wojennych.
  • Odpowiedz
@jasonfly: Z czasem moze zaczną wysyłać uchodźców z Ukrainy spowrotem niezależnie od tego kto wygra wybory, bo azyl można mieć tylko jeśli region z którego się pochodzi jest niebezpieczny. A w Ukrainie jest wiele regionów które mogą być uznane jako bezpieczne. Tak samo jak wysyłali spowrotem osoby z Afganistanu itp. Osobiście jako emigrant w Norwegii mam nadzieje, ze FRP nie wygra, a ostatnie statystyki mnie przerazaja. Szczególnie mlodzi wyznawcy FRP
  • Odpowiedz