Wpis z mikrobloga

Pytanie do Mirków z #kredythipoteczny w #pekao którzy brali go jakieś 3 lata temu (jeśli to ma znaczenie).

Złożyłem dyspozycję o częściową nadpłatę kredytu w dniu spłaty raty, wybrałem skrócenie umowy zamiast obniżenie raty i trochę zgłupiałem, bo w tabeli opłat raz jest 50 zł za taki aneks, później widzę 190 zł, a jeszcze ktoś ostatnio wspominał, że nadpłata to darmowy aneks.

Robił ktoś takie nadpłaty i potwierdzi jak to w końcu wygląda?
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sked: Robilem nadplate i zero kosztow.
Ale nie skracalem okresu tylko mniejsza rata i kredyt brany 10 lat temu.

A i pamietaj zebys przy wczesniejszej SPLACIE (nie nadplacie) sie nie zakrecil i nie splacil calosci na raz :D

EDIT teraz patrze... ja pko a nie pekao :/
  • Odpowiedz
  • 1
@DeoLawson ale jakie to są te wady/zalety? Obecna rata mnie nie boli finansowo, więc obniżenie o te kilka stówek miesięcznie nijak mi nie pomoże i nie pozwoli zaoszczędzić na odsetkach tyle co skrócenie i wcześniejsza wolność
  • Odpowiedz
ale jakie to są te wady/zalety? Obecna rata mnie nie boli finansowo, więc obniżenie o te kilka stówek miesięcznie nijak mi nie pomoże i nie pozwoli zaoszczędzić na odsetkach tyle co skrócenie i wcześniejsza wolność

@sked: Myslalem podobnie jak Ty. Ale na szczescie posluchalem rad madrzejszych. To ze wzialem kredyt na 30 lat nie oznacza ze chce go splacic w 30 lat. ja chcialem brac na 10 ale z wieksza
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@gorzki99: no właśnie o tym cały czas mówię, nadpłata kredytu i skrócenie, więc się szybciej uwolnię. Wrzuciłem nawet w kalkulatorze uokik i dalej znacząca oszczędność wychodzi przy skróceniu a nie zmniejszeniu raty (bo 260 zł miesięcznie to tyle co nic żeby odłożyć)

Dalej mnie w sumie zastanawia ile mnie skasują 0, 50 czy 190 zł bo tego nie jestem w stanie wyczaić z ich tabeli opłat XD
sked - @gorzki99: no właśnie o tym cały czas mówię, nadpłata kredytu i skrócenie, wię...

źródło: IMG_0117

Pobierz
  • Odpowiedz
@sked ok. Nadpłacisz i potem nie płacisz raty 1428,15 tylko 1694,94. Kolejna rata znowu zostanie pomniejszona, bo zrobiłeś nadpłatę 266,79zł i wtedy znowu płacisz 1694,94zł (a rata będzie np 1425zł). I tak w kółko. Efekt wyjdzie ten sam, co w przypadku skórcenia okresu kredytowania, a zawsze możesz zapłacić pomniejszoną ratę bez nadpłaty. Pooglądaj yt o metodzie mieszanej nadpłacania. Plusem też jest to, że przy nadpłacaniu, żeby zmniejszyć ratę nic nie płacisz
  • Odpowiedz
nadpłata kredytu i skrócenie, więc się szybciej uwolnię

@sked: Jeszcze raz. Powoli. Ja wzialem kredyt na 30 lat. Myslisz ze mam zamiar 30 lat splacac? Otoz nie. Minelo 10 lat a ja mam tyle odlozone ze moge splacic chocby dzisiaj. Dlaczego mam tyle odlozone? Bo mialem niska rate (wzialem na 30 lat a nie na 10) i sobie odkladalem. jakbym wzial na 10 to bym nie mial z czego odkladac.
  • Odpowiedz
@sked: Chłopaki wyżej dobrze wytlumaczyli. Zalety to brak opłat za aneks i niższa rata w razie jakichś trudności, wad nie ma bo koszt odsetkowy przy regularnych nadpłatach jest dokładnie ten sam co przy skróceniu okresu
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@wikary: taak, obejrzałem jednego gościa na yt. Faktycznie, metoda mieszana jest bardzo logiczna, ale, ale mam kredyt w Pekao (tym z żubrem) i tam „niedasie” wrzucać niskich kwot jako nadpłatę bo odrzucają dyspozycje XD (w zamyśle różnicy między normalną a zmniejszoną bo jest kwota za niska) a przynajmniej tak wynikało z kilku wpisów które mi mignęły chociażby na wykopie
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 1
@DeoLawson: tak, już jest jasne. Dopytam w takim razie czy masz w Pekao i nie było problemów z nadpłatą różnicy co miesiąc? Jak pisałem już wyżej parę osób się skarżyło że odrzucali im dyspozycję z powodu niskiej kwoty nadpłaty
  • Odpowiedz
@sked to ciekawe, wydawało mi się, że jak chcę to i 1zł mogę nadpłacić. 266,79 przy pierwszej racie po nadpłacie to niska kwota?
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 1
@wikary: w Santanderze wiem że mama tak właśnie może nawet groszowe nadpłaty za darmo robić.

Najprędzej uderzę do banku dopytam i zrobię sobie podobne kalkulacje, kwestia wrzucenia danych i kilku formuł. Ogólnie zamysł jest na nadpłaty raz lub 2 w roku odłożonej kasy na kredyt i zejście z niego.
  • Odpowiedz
@sked: w umowie jak i tabeli opłat dla twojego kredytu widnieje jasno napisane jaka jest opłata. Tez miałem kredyt zaciągnięty 12 lat to do dzisiaj tabela opłat widnieje na stronie Pekao. Ja miałem bezpłatna nadpłatę do kwoty 15% wartości kredytu na rok. Późniejsze kredyt chyba mają do 10% darmowe. Sprawdź dobrze. Musi być wyszczególniona dokładna wartość kosztów za nadpłatę w danej kwocie. MUSI.
Co do wyboru skrócić okres czy ratę
  • Odpowiedz
@sked: da sie, kwota nadplaty musi byc wieksza niż kwota dzienna odsetek. Ustawiaj date nadpłaty na dzień płatności raty i możesz nawet 1zł nadpłacić. Pamietaj zeby zachować termin min. chyba 14 dni od daty realizacji nadpłaty.

Co do kosztów to chyba skrócenie okresu jest płatne jakąś kwote nie mniejsza niż... tu musisz sprawdzić w pekao w tabeli
  • Odpowiedz