Wpis z mikrobloga

@sforce: Gratuluję. Miałbym do Ciebie pytania, sam nie posiadam walorów dywidendowych. Jak rozumiem to Dividend Yield jest stałe tzn co roku dostawałbyś ~6.75% koszyka. Co z inflacja? Wydaje mi się żeby portfel dywidendowy spełniał swoją rolę to trzeba co roku zwiększać jego wartość o poziom inflacji. Można to zrobić organicznie czyli jak wartość walorów drożeją ( ale tutaj dywidenda zmniejsza wartość akcji prawda? Więc trzeba miec 6.75% + inflacja conajmniej)
  • Odpowiedz
@dzialkowiecnierolnik: jeżeli cena akcji rośnie , a spółki mają rosnącą dywidendę to w pewnym momencie już nic nie trzeba robić , ale podejrzewam że kolega reinwestuje ,w Polsce modne są dywidendy i mamy dosyć sporo fajnych spółek ( przykład to choćby nawet ten portfel )
  • Odpowiedz
@sforce: przecież spółki giełdowe ustalają regularnie wielkość dywidendy i co kwartał/rok moja ją zmienić np. do zera. W jaki sposób jest to lepsze niż trzymanie tych pieniędzy w obligach? Czy wierzysz we wzrosty na GPW ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@panoski obligi też mam (edo, tos), ale generalnie to są zupełnie inne aktywa. W dłuższym terminie akcje wygrywają stąd warto mieć je w majątku
  • Odpowiedz
@panoski: raz nie wypłacą a raz wypłacą 2x wiecej. Kęty w 5 lat urosły o 100% i wypłacają dwa razy większą dywidendę. Obligacje tego nie potrafią.
  • Odpowiedz