Wpis z mikrobloga

#dermatologia #medycyna
Cześć. Chciałbym prosić o "mirkoporadę". Wiem, że powinienem iść do lekarza, ale przecież nie pójdę prywatnie, dermatolog to u nas ze 2-3 miesiące czekania, a wizyta u niego może pójść negatywnie w 3 minuty.
Jakieś 12 lat temu brałem długo leki na trądzik, prawdopodobnie był to Izotek.
Młodość to był czas, kiedy trądzik wykluczył mnie z życia społecznego, chwytałem się każdego sposobu, a rodzice wydali grube pieniądze na różne specyfiki...
Izotek zdecydowanie pomógł, ale do tej pory zdarzają mi się wypryski. Czasem małe, a czasem wielkie bulwy gdzieś w okolicach usznych. Czasem 2, a czasem 5. Czasem wycisnę 1 małego, to w pobliżu zrobią się 2 inne...
Ostatnio (2 miesiące temu) dostałem zastrzyk sterydowy na ból pleców i od tego momentu mam większe problemy, z twarzą ogarnąłem ale na całych plecach też się pogorszyło...
Czy jak pójdę do dermatologa to jest szansa, że zgodzi się przypisać coś mocnego na jakiś czas, żeby "doleczyć pozostałości" czy raczej znowu będą polecane jakieś "zwykłe" leki / maście?
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@damiano_polishiano: zrób sobie od razu badania krwi na izotek (co najmniej AST, ALT, lipodogram, morfologia, glukoza, plus ewentualnie kinaza kreatynowa, bilirubina, GGTP), bo bez tego cię lekarz odeśle po zrobienie badań i będziesz za kolejną wizytę płacił
  • Odpowiedz
@mararr: @Vaerlin no cóż, pewnie zaryzykuję, bo inaczej się nie dowiem. Nie chciałbym wrócić z kwitkiem, a mam obawy co do innego leczenia przez wzgląd na przeszłość. Chociaż nie wiem na ile tu się medycyna rozwinęła.

O badaniach wiem, wtedy co miesiąc latałem na pełne badania. Raz się lekarz przeraził wynikami, ale to się okazało, że miałem badania 3 dni po urodzinach no to tak wyszło ( ͡°
  • Odpowiedz
@damiano_polishiano: zadbaj o organizm ogólnie, szczególnie pić marchewki i często, krótko, bez kremu naświetlać się słońcem

Przed przyjęciem, czy podaniem jakiegokolwiek lekarstwa (w tym suplementu, zioła, innej oddziałującej substancji), nie wystarczy przeczytać kilka razy ulotkę i przeszukać Internet. Musisz jeszcze zrozumieć i przewidzieć możliwe potencjalne skutki uboczne, które mogą być daleko gorsze od potencjalnych efektów "leczenia". Zazwyczaj w diagnostyce istnieje inne naturalne lub praktykowane od dawna rozwiązanie (manualne lub psychiczne, czytaj
  • Odpowiedz