Wpis z mikrobloga

#rosja #ukraina #wojna
Ojojoj... To się narobiło xddd Ciekawe, czym się to skończy:
Z twittera:
Kazachstan, Azerbejdżan, Izrael i Zjednoczone Emiraty Arabskie odwołują loty do Rosji, dopóki Rosja nie przyzna się do odpowiedzialności za zestrzelony samolot i nie zagwarantuje bezpieczeństwa ich samolotów nad swoim terytorium.
W rzeczywistości gwarancje te będą oznaczać, że Federacja Rosyjska nie użyje rakiet przeciwlotniczych przeciwko ukraińskim dronom na obszarach NIEzamkniętych dla ruchu lotniczego.
Mówią Putinowi: „Macie strefę zakazu lotów nad Federacją Rosyjską na całym obwodzie granicy z Ukrainą. Szanujemy to, nie latamy tam. Do kogo chcecie, strzelacie, do kogo nie chcecie, nie strzelacie. Nas to nie obchodzi, nie nasza sprawa. Ale MUSICIE zaprzestać regularnego strzelania rakietami obrony powietrznej nad terytorium, na którym sami zezwoliliście na międzynarodowe loty pasażerskie. W przeciwnym razie nie polecimy do was i nie pozwolimy, aby wasze samoloty do nas przyleciały.
Dla Kremla jest to cholernie trudna sytuacja. Jeśli zostanie ona przeprowadzona, niemal całe terytorium Federacji Rosyjskiej będzie narażone na ataki ukraińskich dronów. A jeśli nie zostanie spełniony ten warunek, to zniknie i tak już słabe połączenie lotnicze z resztą świata.
Najwyraźniej Putin miał czas do namysłu do około Nowego Roku. Po tym terminie ruch lotniczy z Federacją Rosyjską zostanie wstrzymany. #polityka
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Kazachstan, Azerbejdżan, Izrael i Zjednoczone Emiraty Arabskie odwołują loty do Rosji, dopóki Rosja nie przyzna się do odpowiedzialności za zestrzelony samolot i nie zagwarantuje bezpieczeństwa ich samolotów nad swoim terytorium

@yosemitesam: żadnych komentarzy, że takie gadanie tylko rozjuszy putina? Nikt się nie częsie, ani nie boi?
  • Odpowiedz
@yosemitesam post wydaje mi się trochę głupim gadaniem. Systemy obrony przeciwlotniczej będą widziały z jakiego kierunku leci samolot pasażerski + różni się on znacząco od dronów.

Nie wiem jak autor doszedł do wniosku, że niestrzelanie do pasażerskich = automatyczne poddanie się dronom ukraińskim
  • Odpowiedz
@yosemitesam: ja to już wiele razy mówiłem, że Putin to gówniany cesarz. Po prostu pompowany przez służby gość i tyle - plecak, który był wygodny, ale nie docenili jego autyzmu. Dosyć dobrze operujacy aparatem przemocy - to trzeba przyznać. Miał już taki przypadek i to dosłownie pare lat temu, dlaczego nie wprowadzili bardziej restrykcyjnych procedur jesli chodzi o identyfikacje friend or foe? Miał niepowtarzalną szanse dostał ostrzeżenie i zbagatelizował sprawe
  • Odpowiedz