Wpis z mikrobloga

@mam_spanko: Właśnie do niedawna był odwrotny problem. Tzn na wsiach potrafili pociągnąć światłowód, bo wystarczyło przekopać kartoflisko, a i były na to dotacje. A w mieście "panie, to sie nie da tak, to by trzeba kuć ulice, ruch zatrzymywać" xd I łatwiej było na wsi o światłowód niż w centrum miasta. Za to chętnie ciągnęli do bloków.
  • Odpowiedz
kartoflisko? Po prostu po słupach sieci elektrycznej. Inaczej by to było nieopłacalne.

@EmEff: U mnie w okolicy nadal zero światłowodu mimo słupów energetycznych. Kiedyś to był problem ale teraz już w sumie jest ten internet mobilny bez limitu i łapie po 60-100 Mbps z anteną zewnętrzną to nie ma co narzekać.
  • Odpowiedz
@deletenomads jeszcze może jak masz wieś i dom koło domu to ok ale jak ktoś mieszka na koloniach i trzeba ciągnąć czasem kilkaset metrów polem bo budynki są rozrzucone. Temu do mnie nie dociagneli ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@mam_spanko i uwazasz to za zly wynik? stabilne 6Mb/s to jest nieosiagalny wynik dla wielu krajow europy o usa czy kanadzie nie wspomne. W pol godziny mozesz sciagnac film hd.
  • Odpowiedz
@mam_spanko u mnie wszystkie wiochy dookoła od lat mają światłowód (POPC) a u mnie w mieście nadal brak xD

Co rok piszą że z powodów ekonomiczno-prawnych cel nie został zrealizowany
  • Odpowiedz