Wpis z mikrobloga

Kocham takie posty, bo pod nimi zawsze pojawia się kilku mędrców takich jak:
bro, po prostu kup mieszkanie 50km od miasta, w powiecie, gdzie bezrobocie wynosi 22%, nie ma szpitala, dookoła stare dziady w rozklekotanych domach palą oponami i jest 1 sklep i 1 szkoła xDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

#nieruchomosci #polska
dsomgi00 - Kocham takie posty, bo pod nimi zawsze pojawia się kilku mędrców takich ja...

źródło: 1

Pobierz
  • 70
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dsomgi00: mapka z 2016 gdzie bezrobocie było 8.3 dzisiaj jest 5 proc, więc te wartości będą trochę niższe

Odnoszę wrażenie że czasami szukacie skrajności i wyolbrzymianie żeby samemu się utwierdzić że top5 to jedyna opcja.

Jakby wziąć poprawkę na to że na mieszkanie własnościowe trzeba się w w jakimkolwiek stopniu wykwalifikować, a umowmy się żeby nie być ostatnim popychlem przy taśmie to wiele wysiłku włożyć nie trzeba (podyplomowki, kursy, szkoły
pysznewpierdalator - @dsomgi00: mapka z 2016 gdzie bezrobocie było 8.3 dzisiaj jest 5...

źródło: Stopa_bezrobocia_w_polskich_miastach_na_prawach_powiatu_-_2016.svg

Pobierz
  • Odpowiedz
@dsomgi00: Nie zrozumiałeś żaluzji
@pysznewpierdalator W Polsce masz niskie bezrobocie ale dziwnym trafem mało ofert pracy xD
Ogólnie to powiatowe powiatowemu nierówne. Niektóre są bogate, gdzie można się ustawić, ale tam ceny już wywaliło w kosmos. Czas na kupno mieszkań czy budowania domów skończył się gdzieś tak w 2020 w czasach covidku, przerwaniu łańcuchów dostaw materiałów budowlanych oraz niekontrolowanemu dodrukowi pieniądza bez pokrycia przez co jako społeczeństwo zubożyliśmy.
Jak
  • Odpowiedz
@dsomgi00 trzeba mierzyc sile na zamiary, kazdy po studiach tu chce 70m2 w centrum miasta za frytki kupic i placze. Ja przy prqcy zdalnej zamieszkalem na wsi za ulamek tego co bym wydal w miescie, mam mnóstwo miejsca, ogrodu i nigdy w zyciu bym sie nie przeniosl do TOP5. Przy pracy zdalnej jakim problemem jest lokalizacja? Na wykopie podobno każdy programista b2b 50k ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
w powiecie, gdzie bezrobocie wynosi 22%

@dsomgi00: niema to jak skrajności. Jest w Polsce tylko jeden powiat z bezrobociem 23%, drugi w tej kolejności ma już 19%.... Nie jestem natomiast przekonany czy jest powiat bez szpitala.

Jest w ciul "powiatowych miast +50k mieszkańców" gdzie masz wszystko na przyzwoitym poziomie (ale bez korków( ͡° ͜ʖ ͡°)) Wszędzie jest w ciul roboty za 7-8k na mc, co po
  • Odpowiedz
@pysznewpierdalator: Zostawmy tę taśmę, odpowiedz mi czy w top 5 nie są potrzebni ludzie którzy zarabiają minimalną albo niewiele więcej ponad? Kierowcy, sprzątaczki, kasjerki, sprzedawcy, dostawcy, pracownicy różnorakich służb, w tym chociażby ci którzy jeżdżą śmieciarkami? Oni też mają się wyprowadzić i będzie git w końcu bezrobocie wynosi gdzie indziej tylko 10% nie 20% i mogą sobie każdego dnia w jedną stronę 50 km przejeżdżać
  • Odpowiedz
@dsomgi00: no niestety trzeba grać kartami, które się ma w ręce. Jak się wchodzi w dorosłość, to następuje zderzenie z rzeczywistością. Jak jesteś przeciętniakiem, to nie spodziewaj się ponadprzeciętnego stylu życia. Zarabiasz jak w powiatowym, to żyj jak w powiatowym.
Zarabiasz minimalną, to żyj jak na minimalnej. Da się za to przeżyć w każdym mieście w kraju. Nie każdy musi mieć swoje mieszkanie.
  • Odpowiedz
bro, po prostu kup mieszkanie 50km od miasta, w powiecie, gdzie bezrobocie wynosi 22%, nie ma szpitala, dookoła stare dziady w rozklekotanych domach palą oponami i jest 1 sklep i 1 szkoła

@dsomgi00: Lepiej siedzieć na takim zadupiu ale we własnym mieszkaniu niż całe życie od kogoś wynajmować i na stare lata mieszkać pod mostem. Niech każdy robi w swoim życiu to co uważa za słuszne i podejmuje takie a
  • Odpowiedz
@arsze_nick: ja sobie np jeżdżę po okolicy chłodnią pewnej znanej sieci dyskontów, kolega wozi cement do betoniarni, znajomi zajmują się "instalatorstwem", kuzyn w fabryce czuwa nad jakością form do odlewu, sąsiadka jest przedstawicielem handlowym w fabryce... to są właśnie wszystko zarobki po 7-8k i od razu uprzedzam koronny argument - nie jest to robota po 12godzin. Moja żona w sumie zarabia 12k, ale to zdalnie. Ah i nikt z nas
  • Odpowiedz
ani z robotą w powiatowym ani z cenami mieszkania problemów być nie powinno

@pysznewpierdalator: przecież to jeden c--j. Różnicę między ceną mieszkania w powiatowym, a w dużym mieście pochłonie różnica w zarobkach między powiatowym, a dużym miastem ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@Szalom: no już odpowiadam. Nie ma takiego problemu. Są rodowici top5owianie i domyślam się że to właśnie oni pracują w tych żabkach i zawodach za minimalną gdzieś z rodzicami w mieszkaniach które odziedziczą albo po dziadkach

Nie chcesz mi dzisiaj chyba powiedzieć że ktoś przyjeżdża do miasta wynajmować pokój i pracować za minimalną?

Problem który nie istnieje i jest teoretyzowanie jak go rozwiązać
  • Odpowiedz
@pysznewpierdalator: mieszkanie tylko w top 5. Tylko nowe budownictwo, przy metrze czy czymś tam, żeby było wszystko pod ręką. Oczywiście dużo przestrzeni dookoła a nie blok przy bloku.
Mieszkania szybko drożeją? To przez deweloperów i kredyt 0% ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz