Wpis z mikrobloga

Witam, powiedzmy że chciałbym założyć #akwarium, ale nie mam żadnego pojęcia w tym temacie. Czy jest jakiś filmik, instrukcja gdzie krok po kroku jest opisane co zrobić, najlepiej z linkami. Założenie jest takie: akwarium 100l, parę ładnych rybek, brak obsługi. Najlepiej gdyby tylko wystarczyło karmienie i sporadyczna wymiana wody. Widziałem różne filmiki, ale nadal nie mam przekonania co dokładnie robić, którą drogą iść. A nie chcę się bardzo szkolić w tym temacie. Chcę po prostu jednorazowo postawić jak najprostsze, jak najbardziej bezobsługowe akwarium tak by poradziło sobie z jego obsługą dziecko.

#akwarystyka #pokazakwarium
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@niech_ktos zasada nr 1 to nie spieszyć się. Za gówniaka zalewałem zawsze wodę tego samego dnia co wpuszczałem ryby, po paru dniach wyławiałem sporo zdechlakow bo NO2 skakało do góry. Woda cała mętna też była.
Zasada nr 2 to nie przerybiac i brać gatunki co się nie rozmnażają jak szczury jeśli nie masz serca spuszczać rybek w kiblu.
  • Odpowiedz
  • 0
brać gatunki co się nie rozmnażają jak szczury jeśli nie masz serca spuszczać rybek w kiblu.

@hub_bub: a może samych samców lub same samice?? jakie inne sposoby na nierozmnażanie ryb? chcę po prostu kupić ryby i mieć ciągle te same a nie martwic się co robić z nadmiarem. bo kupować akwarium i spuszczać w kiblu to bez sensu, faktycznie nie mam do tego serca
  • Odpowiedz
@niech_ktos: To obczaj ten co wrzuciłem. Tam masz spoko opisane po kolei co trzeba w pierwszym akwarium. U mnie się super sprawdziło. Tylko jak kolega wyżej właśnie. Po zalaniu wodą odczekaj te 2-3 tygodnie i będzie gitara.
  • Odpowiedz
@niech_ktos jak bezobslugowe to Malawi, nie ma tam zbytnio roślin tylko same skały, porządna filtracja i tyle. Z polecanych kanałów yt Zenon aqua, podwodne światy, aquascaping tv, jest masa materiałów i filmów pod tytułem jak założyć akwarium, pierwsze akwarium krok po kroku. Polecam pooglądać, poczytać o cyklu azotowym i wtedy myśleć :) w razie pytań pisz śmiało, tutaj bądź pw
  • Odpowiedz
@niech_ktos marketing jakiś musi być, ale są filmy z dużą ilością wiedzy. Niestety ta wykopowa przeglądarka kieruję mnie na stronę główną i nie mogę otworzyć linku
  • Odpowiedz
@niech_ktos: w akwarystyce nie ma drogi na skróty i chodzenia na żywioł. Zapoznaj się z podstawami zanim wystartujesz, pozwoli Ci to uniknąć w przyszłości problemów, które tylko zrażą Cie do tego pięknego hobby :) polecam kanały podwodneswiaty aqua test i Zenon Aqua, ale u niego są głównie unboxingi (ewentualnie starsze filmy podlinkowane wyżej).
  • Odpowiedz