Aktywne Wpisy

Kallisto +65
Frwrd05 +14
Odpisywałem mirkowi na wpis, ale zrobię z tego nowy, bo może wyniknie jakaś ciekawa dyskusja:
Prawie 90% funduszy inwestycyjnych przegrywa ze zwykłym indeksem, a są to ludzie którzy się tym zajmują zawodowo, poświęcają na to mnóstwo czasu i często mają dostęp do informacji do których zwykły chłopek nie ma. Dlaczego więc próbujecie grać aktywnie zamiast brać po prostu index i nawet nie sprawdzać kursów? xD
Jak ktoś myśli, że przebije index klikając na xtb
Prawie 90% funduszy inwestycyjnych przegrywa ze zwykłym indeksem, a są to ludzie którzy się tym zajmują zawodowo, poświęcają na to mnóstwo czasu i często mają dostęp do informacji do których zwykły chłopek nie ma. Dlaczego więc próbujecie grać aktywnie zamiast brać po prostu index i nawet nie sprawdzać kursów? xD
Jak ktoś myśli, że przebije index klikając na xtb

źródło: zt
Pobierz
Mirki, stało się, straciłem pracę przez AI. Wybaczcie, że chaotycznie, ale bardzo spanikowany jestem.
Jestem juniorem z 3 latami doświadczenia w pierwszym małym korpo. Do tej pory było nas zasadniczo trzech, dwóch juniorów i jeden senior. Ale z czasem zaczęto wprowadzać AI (dostaliśmy subskrypcje OpenAI i Gemini), a teraz dowiedziałem się, że w nowym roku mogę już sobie szukać pracy... zwolnili nas obu (juniorów).
Próbowałem podpytać więcej seniora o tą sytuację, to on przyznał z rozbrajającą szczerością, że tak jak kiedyś w pracy pracował te 80% czasu, to teraz pracuje 20% czasu bo wszystko wielkrotnie przyśpiesza AI. W sumie to i jego mogliby wziąć już na pół etatu i i tak by starczyło... a juniorzy są już całkiem zbędni, bo nie ważne czy trzeba coś w Wordpressie ogarnąć, czy w Pythonie, czy w Basicu, Excellu, to AI zrobi 90% gotowca którego senior poprawi w 10 minut i wszystko gotowe. Kiedyś takie rzeczy pisaliśmy po kilka godzin.
Ludzie gadają, że AI zastąpi programistów, ale to jest bzdura - to jeden programista z AI zastąpi dziesięciu innych, i tak ta branża umrze.
Nie wiem co zrobić, jestem załamany i upokorzony, piszę z anonima bo jeszcze kilka lat temu lansowałem IT pod swoim nickiem a teraz taka porażka... mogłem na coś innego iść... nie wiem nawet czy jest sens rozsyłać CV dalej czy szukać innej branży.
#programista15k #programowanie #pracbaza #zalesie #pieniadze #zarabianie #ai #korposwiat #studia #sztucznainteligencja #kariera
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: heracinsky
@Milo900: trzydzieści lat temu też było „za rogiem”, i też „za 2-3 lata”.
Wiesz co jeszcze było wtedy? Kilku gości, którym wbrew tłuszczy chciało się zaprzeczać, że teoria strun to c--j i szkoda na to kasy.
Tak jak na AI, ludzie na tym kariery pobudowali, więc do samego końca będą się zapierać, że to ma biznesowe przełożenie.
Czas
że wam starym dziadom ciągle się chce tworzyć iluzję wiecznego eldorado dla każdego z choćby najbardziej gównianymi kwalifikacjami w it.
podymaliście sobie nas wszystkich na ryczałcie i pseudo jdg te kilkanaście lat i myślicie że to się nigdy nie skończy tak jak trepy co się śmiały z kolei sto lat wcześniej ( ͡°
@mirko_anonim: jaka niby iluzje komuś wmawiam xD it jest jedna z najlepiej płatnych branż w tym c------m kraju i takie są statystyki. To że tobie się nie udało to twój problem i tych statystyk nie zmienia.
Typowy polaczek cwaniaczek to właśnie jest z ciebie. Nie widzę żadnego powodu żeby państwo miało z jakiegokolwiek powodu traktować jakiegoś "network managera" zatrudnionego gdzieś na pseudo kontrakcie.
W idealnym świecie wolałbym płacić tyle co tacy polskozaradni dymacze ale że nikt mi podatków nie obniży najsprawiedliwiej będzie jak wam się
@mirko_anonim: ale większość widzi a my mamy demokrację. EOT zawistny smieciu