Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim

Mirki, stało się, straciłem pracę przez AI. Wybaczcie, że chaotycznie, ale bardzo spanikowany jestem.

Jestem juniorem z 3 latami doświadczenia w pierwszym małym korpo. Do tej pory było nas zasadniczo trzech, dwóch juniorów i jeden senior. Ale z czasem zaczęto wprowadzać AI (dostaliśmy subskrypcje OpenAI i Gemini), a teraz dowiedziałem się, że w nowym roku mogę już sobie szukać pracy... zwolnili nas obu (juniorów).

Próbowałem podpytać więcej seniora o tą sytuację, to on przyznał z rozbrajającą szczerością, że tak jak kiedyś w pracy pracował te 80% czasu, to teraz pracuje 20% czasu bo wszystko wielkrotnie przyśpiesza AI. W sumie to i jego mogliby wziąć już na pół etatu i i tak by starczyło... a juniorzy są już całkiem zbędni, bo nie ważne czy trzeba coś w Wordpressie ogarnąć, czy w Pythonie, czy w Basicu, Excellu, to AI zrobi 90% gotowca którego senior poprawi w 10 minut i wszystko gotowe. Kiedyś takie rzeczy pisaliśmy po kilka godzin.

Ludzie gadają, że AI zastąpi programistów, ale to jest bzdura - to jeden programista z AI zastąpi dziesięciu innych, i tak ta branża umrze.

Nie wiem co zrobić, jestem załamany i upokorzony, piszę z anonima bo jeszcze kilka lat temu lansowałem IT pod swoim nickiem a teraz taka porażka... mogłem na coś innego iść... nie wiem nawet czy jest sens rozsyłać CV dalej czy szukać innej branży.

#programista15k #programowanie #pracbaza #zalesie #pieniadze #zarabianie #ai #korposwiat #studia #sztucznainteligencja #kariera

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: heracinsky

• 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: kiedyś programiści odbierali innym pracę wprowadzając automatyzację, a teraz sami tracą pracę przez automatyzację (AI). taka kolej rzeczy ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
za 2-3 lata to będzie prawda. AGI już podobno za "rogiem" jest.

@Milo900: trzydzieści lat temu też było „za rogiem”, i też „za 2-3 lata”.
Wiesz co jeszcze było wtedy? Kilku gości, którym wbrew tłuszczy chciało się zaprzeczać, że teoria strun to c--j i szkoda na to kasy.
Tak jak na AI, ludzie na tym kariery pobudowali, więc do samego końca będą się zapierać, że to ma biznesowe przełożenie.
Czas
  • Odpowiedz
@bonus: panie to nawet krzyżówki nie potrafi rozwiązać nawet jak dajesz mu przykładowe litery i ilość. Miną lata nim to zacznie działać. Nadzieia w neuronach laserowych że coś podbiją działanie tego gówna.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
honorowy-opiekun-7: @TurboDynamo

że wam starym dziadom ciągle się chce tworzyć iluzję wiecznego eldorado dla każdego z choćby najbardziej gównianymi kwalifikacjami w it.

podymaliście sobie nas wszystkich na ryczałcie i pseudo jdg te kilkanaście lat i myślicie że to się nigdy nie skończy tak jak trepy co się śmiały z kolei sto lat wcześniej ( ͡°
  • Odpowiedz
że wam starym dziadom ciągle się chce tworzyć iluzję wiecznego eldorado dla każdego z choćby najbardziej gównianymi kwalifikacjami w it.

@mirko_anonim: jaka niby iluzje komuś wmawiam xD it jest jedna z najlepiej płatnych branż w tym c------m kraju i takie są statystyki. To że tobie się nie udało to twój problem i tych statystyk nie zmienia.

podymaliście sobie nas wszystkich na ryczałcie i pseudo jdg te kilkanaście lat i myślicie że
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
zawzięty-znawca-80: @TurboDynamo

Typowy polaczek cwaniaczek to właśnie jest z ciebie. Nie widzę żadnego powodu żeby państwo miało z jakiegokolwiek powodu traktować jakiegoś "network managera" zatrudnionego gdzieś na pseudo kontrakcie.

W idealnym świecie wolałbym płacić tyle co tacy polskozaradni dymacze ale że nikt mi podatków nie obniży najsprawiedliwiej będzie jak wam się
  • Odpowiedz