Wpis z mikrobloga

@MasazProstaty 5-8 lat i spłacona nieruchomość? Czy w tej bajce były smoki? Pojedynczego kredytu może i tak, po 5-8latach wiele osób refinansuje do innego banku, biorąc nowy kredyt hipoteczny co skutkuje taka średnia. Nie uwierzę, że ktoś dziś biorąc 600k przy średnio dochodowej pracy, za 8 lat się pozbędzie tego zobowiązania
  • Odpowiedz
  • 1
@PanMuzykant czemu nie bralista bk2%? To była dziejowa szansa na własne mieszkanie po kosztach. Ja wziąłem i 500k na 30 lat i płace co miesiąc 1450 kapitału 700 odsetek i Tusk dopłaca mi 2k miesięcznie do raty xd
  • Odpowiedz
@frotto_chustka nie wiem, ja osobiście pakowałem całą kasę wtedy w kredyt. Jak nie mam celu to nie oszczędzam i kasę p-----------m na głupoty ale jak mam kredyt to miałem mega motywację żeby go spłacać, i odkładam wtedy. Mi sprawiało radość co miesiąc trochę nadpłacić kredyt. Czułem że to w dobrym celu jest wydatek. Też pomysl, że nie trzeba go całego spłacić tylko obniżyć ratę np o połowę i go sobie zostawić
  • Odpowiedz
@MasazProstaty ja to jak najbardziej rozumiem, ba powiedziałbym, że dołożyłem swoje 3 grosze do takich "optymistycznych" statystyk. Wziąłem kredyt hipoteczny na działkę budowlaną - na najkrótszy okres jaki zaproponował bank - 7 lat. Spłaciłem w niecałe 3 - hurra, średnia życia kredytu krótka prawda? No tak, ale perspektywa zawsze będzie zależeć od kwoty. Stąd też, podtrzymuje, że między bajki trzeba włożyć, że statystyczny Mirek Mirkowski, który kupił nawet niech będzie, te
  • Odpowiedz
Średni czas spłaty kredytu 30 letniego to 5-8 lat a nie 30

@MasazProstaty: prawie trafiłeś, bo 5+8=13, a właśnie 13 lat to średni czas spłaty kredytu w Polsce ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@MasazProstaty: no może spaść np. zaraz po pompie wywołanej bk2% i przy braku kolejnego pompującego programu dopłat do kredytów. Ja tam się nie znam, ale doradzanie zakredytowania się po same kule akurat teraz to raczej słaba rada - nie dość, że nie wiadomo czy ceny nieruchomości się utrzymają to jeszcze stopy procentowe i koszty kredytu są teraz duże. Trzeba poczekać albo na program albo na spadki, tak ja bym to
  • Odpowiedz
@PanMuzykant: No i po co było pisać? Przecież wykopki ci napisały. Wystarczy spłacić 4k raty, do tego nadpłacić następne 4k miesięcznie, i za jedyne 8 000zł na miesiąc (plus opłaty) możesz stać się szczęśliwym posiadaczem kawalerki w mieście wojewódzkim. Easy, przecież każdy zarabia po 20k na łeb dzisiaj.
  • Odpowiedz
  • 0
@WybuchowyCzajnik ale dobrze mu napisali. W perspektywie 30 lat to tak wyjdzie i tak też wychodziło 10 lat temu. Ale jak średnia pensja będzie rosła jak teraz, do tego zmieni sobie na raty malejące (szybsza spłata kapitału), to za 5 lat będzie w stanie znacznie nadpłacac i w zależności od zarobków ma szansę spłacić w 8-12 lat.
  • Odpowiedz