Wpis z mikrobloga

Często na Wykopie pojawia się opinia, że USA to kraj trzeciego świata i jak bardzo nie ludzie nie chcieliby tam mieszkać. Skąd takie przekonanie - własne doświadczenia, czy stereotypy budowane na hasłach zasłyszanych gdzieś w internecie? Mam świadomość, że są pewne znane, nieprzyjemne kwestie jak drogie ubezpieczenie medyczne/koszty leczenia i wysoka przestępczość w wielkich metropoliach (choć tutaj wszystko zależy od danego miejsca, stany są ogromne), ale poza tym mam wrażenie, że standard życia osoby pracującej na wybranym stanowisku wydaje się być lepszy tam niż w wielu krajach Europy (w stanach byłem jedynie na urlopie plus rozmawiałem z osobami, które mieszkają tam od dziesiątek lat). Ciekawi mnie co o tym myślicie, zwłaszcza Mirki i Mirabelki z #emigracja, #podrugiejstroniebajora

#stany #usa #ameryka
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kowalzmetina:

Nie bylem, nie mam tam bliskich znajomych ale wystarczy popatrzec na street view na te osiedla. Jakby tam bylo tak zle to ludzie by tak nie mieszkali wiec jesli masz tam zdrowie i pracujesz stac cie na zycie na dobrym poziomie ale to jest raczej okupione solidna praca jesli jestes zwyklym pracownikiem. No i to jest raczej tak, ze zwykla szara masa tez nie ma tam luksusow a to
  • Odpowiedz
@kowalzmetina patrzysz bardzo płytko. Pewnie jesteś młody. Mieszkałem w USA, byłem na wymianie, skończyłem tam szkołę średnią. Jeździłem tam wiele razy. Widzę co teraz robią moi kumple ze szkoły. Normalne życie. Domy może większe ale za to zbudowane z 2x4 i dykty. Jak mają nowego pickupa, to w kredo. Poza tym, w PL też ludzie mają nowe samochody. Na wakacje jeżdżą na Florydę albo do Myrtle Beach. Bardzo niewielu stać na
  • Odpowiedz
@motoinzyniere:

Czyli potwierdzasz tym wpisem, ze to nie jest kraj dla tych ktorzy licza na zycie z pracy etatowej i w takim przypadku lepsza jest zachodnia Europa. W US korzystniej jest prowadzic firme albo pracowac na siebie lub albo ze wykonywac jakis wyspecjalizowany zawod czy zajmowac wysokie stanowiska.

Co do domow to rozumiem, ze tam buduja tak jak juz w PL tez sie buduje. Szkielet drewniany, izolacja i plyty OSB?
  • Odpowiedz
  • 0
Normalne życie. Domy może większe ale za to zbudowane z 2x4 i dykty. Jak mają nowego pickupa, to w kredo.

@motoinzyniere No właśnie, coś w tym jest. W US bardziej powszechnym standardem są jednak domy i nowe samochody typu pick-up. Jak na nasze warunki często jest to symbol bogactwa, biorąc po uwagę, że dla wielu ludzi "sufitem" jest mieszkanie na własność w bloku w wojewódzkim + bilet miesięczny na komunikację miejską
  • Odpowiedz
@kowalzmetina: Jeśli chcesz tam otworzyć biznes i lubisz pracować, to możesz żyć na dobrym poziomie. Bez jakiegoś super zawodu, to bym się raczej nie pchał, bo będziesz miał kiepskie bonusy pracownicze, a raczej nie chcesz mieć 10 dni urlopu.

@cotozazycie

Przeciez ludzie tak wjezdzaja na esta na wycieczke i zostają na lata potem legalizują jesli placą w tym czasie podatki. Przeciez jesli nie ma sie problemow z prawem nie
  • Odpowiedz
Jeśli chcesz tam otworzyć biznes i lubisz pracować, to możesz żyć na dobrym poziomie. Bez jakiegoś super zawodu, to bym się raczej nie pchał, bo będziesz miał kiepskie bonusy pracownicze, a raczej nie chcesz mieć 10 dni urlopu.

@DanielAquarius:

Super zawodu właśnie niestety nie mam - elektryk ale wiadomo, że w Stanach standardy w branży są zupełnie
  • Odpowiedz
@cotozazycie: Akurat paradoksalnie elektryk jest tam super zawodem. Musisz znaleźć kogoś kto będzie gotowy tobie wystawić wizę pracowniczą. Ale to długi proces. Omijaj starą, polską emigrację z NY czy Chicago. Szkoda nerwów.
Bez papierów będzie ciężko o pracę, mało kto zdecyduje się ciebie nająć. Nie ma to sensu.

Podhalanie i reszta kisili się w swoim sosie w NY i Chicago. Pracowali na czarno dla innych Polaków, którzy ich wykorzystywali. Część
  • Odpowiedz
@DanielAquarius:

To już chyba lepiej byłoby lecieć do Kanady chociaż na to 1,5 roku szczególnie aby nabrać wprawy w mówieniu po ang i myśleć co dalej. Muszę dokładnie jeszcze doedukować się w tych kanadyjskich programach bo tam mają jakieś chore zasady ale łatwiejsze do przebrnięcia niż w US gdzie zostaje tak naprawdę jedynie visa pracodawcy. W Kanadzie po 3 latach można już mieć obywatelstwo, po zdaniu egzaminów z ang i
  • Odpowiedz
  • 0
W Stanach jeśli już to też raczej celowałbym w okolice jezior ewentualnie wschodnio północne wybrzeże albo Seattle.

@cotozazycie Dla mnie najlepsze i najbardziej malownicze są przedmieścia dużych miast jak Chicago. Cos wspaniałego ()
  • Odpowiedz
@kowalzmetina: Ja wlasnie kiedys myslalem ze USA to by bylo dla mnie fajne miejsce do zycia.
Po tym jak pojechalem tam na miesiac, to zmienilem zdanie. Bylem tylko w 3 stanach (kalifornia, Washington, i Hawaje) i zdaje sobie sprawe ze w innych miejscach moze byc lepiej. Jednak calkowicie sie wyleczylem z pomyslu przeprodzadzki. Podobala mi sie natura, i nic po za tym.
  • Odpowiedz
@kowalzmetina: chyba bezdomni, i ta cala atmosfera, ze trzeba ciagle uwazac na swoje rzeczy, ciagle byc czujnym, bo cie ktos okradnie.
Czesto w sklepie normalne rzeczy pozamykane na klucz bo inaczej kradna, wszedzie tabliczki zeby uwazac na swoje rzeczy bo kradna. Nie zostawiac nic w samochodzie bo kradna.
Po zmroku nie czulem sie bezpiecznie, na ulicach co jakis czas ktos darl morde, albo ktos sie klucil.
Raz mialem problem z
  • Odpowiedz
@motoinzyniere: @cotozazycie Odnośnie domów szkieletowych;
we wielu programach remontowych widać, że konstrukcja jest przegnita lub ktoś robił otwory w belkach stropowych tylko po to, by puścić kabel/ rurę. Dom szkieletowy można dobrze wykonać, tylko trzeba poświęcić na to więcej dolarów i czasu.
  • Odpowiedz