Wpis z mikrobloga

Niesamowitej rzeczy się ostatnio dowiedziałam. Wiecie dlaczego ludzie tak śmiertelnie poważnie traktują zdradę? Dlaczego oznacza to dla nich definitywny koniec związku, nienawiść do byłego partnera i ogromną złość, rozczarowanie, smutek i żal? Bo od dziecka jesteśmy zdradzani przez naszych opiekunów i innych ludzi w przeróżny sposób. I to dlatego tak bardzo chcemy żeby nasz partner był tylko nasz, żeby nigdy nic z nikim innym, tylko z nami. Niestety nie jest to zdrowe. Nikt nie jest naszą własnością i trzeba się z tym pogodzić. Oczywiście nie mówię tu że zdradzanie jest okej, bo nie jest, ale bardziej chodzi mi o przestanie traktowania naszego partnera jako własność i coś co zrekompensuje nam braki z dzieciństwa.
#zwiazki #zdrada #psychologia
  • 37
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

chodzi mi o przestanie traktowania naszego partnera jako własność i coś co zrekompensuje nam braki z dzieciństwa.

W ogóle do XD A co ja go przywiązałem do kaloryfera w piwnicy i zamknąłem na cztery spusty aby nie uciekł? Przecież w każdej chwili może powiedzieć, że to koniec i se pójść. Dlaczego mimo to wybiera grę na dwa fronty? Jakieś rozczarowanie z dzieciństwa, smutek, czy żal? XD
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@camelinthejungle no nie wiem nie wiem. Ludzie od zarania dziejów też zdradzali lub mieli stosunki z innymi ludźmi. Równie dobrze mogę powiedzieć że to to jest fundamentem cywilizacji. Myśmy się jako społeczeństwo umówili (w dużej mierze dzięki religii) że model mąż + żona i z tego dzieci będzie naszą podstawą. Ale wcześniej były inne modele i nadal są, więc nie wiem co chcesz zakomunikować przez mówienie "nie zmienicie tego". Kto chce
  • Odpowiedz