Wpis z mikrobloga

Wyciągnąłem teraz na wigilię z szuflady mojego seiko którego dawno nie nosiłem i zauważyłem, że wskazówka godzinowa się rozjechała z minutową. Jak jest pełna godzina, to godzinowa zamiast wskazywać prosto na cyfrę godziny, to nie trafia w nią. Na foto jest 14:30, ale widać, że godzinowa nie jest w połowie drogi pomiędzy 2 i 3. Ponadto mam wrażenie, że rozsynchronizowanie się zmienia w ciągu dnia. Jeśli dobrze rozumuję, to te wskazówki są sprzężone mechanicznie, tj. na pełen obrót minutowej przypada 1/12 obrotu godzinowej? Więc nie do końca rozumiem skąd to może się brać. Ogólnie zegarek się nie spieszy ani nie późni, więc "prędkość obrotowa" jest OK. Bateria była wymieniana jakiś rok temu.
Dodam tylko, że miałem z tym zegarkiem kiedyś jeszcze taki problem, że wskazówka sekundowa od stopera (czyli ta na głównej tarczy) przy zerowaniu nie trafiała w 0 tylko o oczko albo za daleko albo za blisko (nie pamiętam). Na to była jakaś procedura opisana w manualu jak to zresetować i się udało. Ale do stopera chyba jest osobny mechanizm i taki trik już nie zadziała na mój główny problem. Jakieś pomysły?
#seiko #zegarki
olejek_rurzany - Wyciągnąłem teraz na wigilię z szuflady mojego seiko którego dawno n...

źródło: Bez tytułu

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@olejek_rurzany: szczerze dla mnie robota dla zegarmistrza. chronograf da się ręcznie zresetować bawiąc się przyciskami i pozycjami koronki, pytanie tylko czy przez to, co się dzieje w środku taka zabawa teraz jest bezpieczna. znalazłbym dobrego majstra i się dowiedział co i jak. szkoda, żeby taki fajny stoperan leżał w szufladzie :)
  • Odpowiedz
@olejek_rurzany: nastawienie wyjściowe chronografu to nie jest żaden problem, to tak jakbyś zle nastawił godzinę. Jednak to co dolega wskazówce godzinowej prosi się o regulacje. Jeśli masz długo zegarek, a nie widział nigdy serwisu (tak, nawet kwarce warto czasem dać na serwis) to całkiem możliwe że musi trafić w końcu w ręce fachowca. Sam tego najpewniej nie naprawisz.
  • Odpowiedz
@olejek_rurzany: rozumiem, ja bym nie podejmował się tego sam i zaniósł do zegarmistrza, najprawdopodobniej nie będzie to wielki koszt, a raczej masz pewność załatwienia problemu i być może zdobycia wiedzy. Każde otwarcie zegarka, to możliwość zanieczyszczenia go, tego się nauczyłem przez ostatni czas... ale to Twój zegarek i moje zdanie tu nie ma znaczenia, być może nie mam racji :) życzę, żebyś się uporał z problemem :)
  • Odpowiedz