Najdłuższy taśmociąg na świecie ma 98 kilometrów długości, przewozi skały fosforanowe z kopalń Bou Craa do portu Laayoune w okolicy miasta Marsa nad Atlantykiem i znajduje się na kontrolowanej przez Maroko części Sahary Zachodniej. Jego ogrom dostrzegalny jest nawet na zdjęciach satelitarnych. Fosforan jest kluczowym minerałem używanym w produkcji nawozów, które są niezbędne dla światowego rolnictwa. Sprawny transport rudy fosforanowej z kopalni do portu zapewnia stałe dostawy tego niezbędnego zasobu na rynki na całym świecie. Maroko jest zdecydowanie największym producentem fosforanów na świecie, posiadając obecnie rezerwy wynoszące około 50 miliardów ton, co stanowi około 70 procent światowych zasobów fosforanów. Ogromne złoża, a co za tym idzie ogromne pieniądze, są powodem dla którego Maroko okupuje te tereny. Status Sahary Zachodniej jest po dziś dzień nieuregulowany międzynarodowo.
@panzmarszrutkiwbiszkeku: z tą Sahara Zachodnia to jest ciekawy temat, wcześniej okupowali ja Hiszpanie, do terytorium rości też sobie prawa Alegria. Tam toczy się niezostrzygnieta wojna i ONZ nie uznaje tego terytorium za Marokańskie. Oprócz tego najdłuższego taśmociągu jest też tam najdłuższe na świecie pole minowe wzdłuż muru który idzie przez całą pustynię.
@panoski: Tak, to prawda, miałem ostatnio okazję być w mieście Asmara i kilku innych miejscach na Saharze Zachodniej. Asmara leży bardzo blisko muru, zwanego Berm, bardzo chciałem zobaczyć to z bliska ale zostałem zatrzymany przez policję i kazali w---------ć. Miałem tam wiele kontroli, na każdym wjeździe i wyjeździe z miasta. Ogólnie jest tak jak pisali mi wcześniej inni ludzie z wykopu ( @warszawiak39 @adamsowaanon @DerMitteleuropaer) kontrole
@panzmarszrutkiwbiszkeku: o byczku ja tu się wymadrzam a ty tam byłes osobiście ( ͡°͜ʖ͡°) gratki odwagi, brzmi jak przygoda. Turystyka czy w interesach?
@panoski: Backpacking, trochę autostopu. Ogólnie ciągle szukam nowych przygód. Autobusy najpopularniejszych Marokańskich przewoźników kursują tam regularnie. Maroko traktuje ten teren jak swój, wszędzie ichniejsze flagi, król daje hajs za przeprowadzkę na Saharę Zachodnią. Za murem kontrolę sprawuję Front Narodowo Wyzwoleńczy Polisario,ale nie ma najmniejszych szans na wjazd. Bartek Sabela przebywał w ośrodku dla uchodźców Sahrawi w Algierii i napisał o tym książkę, którą polecam "Wszystkie ziarna piasku".
@HerrBorowiecki: Więc wyczytałem bubla i podałem dalej. Przyznaję się do winy. Teraz sprawdziłem, że muru Chińskiego, też nie widać tak jak piszesz, a całe życie myślałem, że widać.
@panzmarszrutkiwbiszkeku: Polska w ramach bartertu wymienia fosfotytu z okupowanej Sahary Zachodniej za siarkę, którą pozyskujemy dzięki filtrą kominowym.
@panzmarszrutkiwbiszkeku: zawsze mnie śmieszy tekst "dostrzegalny nawet na zdjęciach satelitarnych". Nawet trampolina na deweloperskim osiedlu bliźniaków jest dostrzegalna na zdjęciach satelitarnych XDDD
jak coś o średnicy 3 metrów może być widziane z kosmosu? Nawet muru chińskiego nie widać
@HerrBorowiecki: widać kreskę która ten taśmociąg kreuje że piach inaczej się zawiewa za tą konstrukcją, bo sam taśmociąg jest podniesiony nad ziemią 1-2 metry więc zaburza to jak wieje wiatr i piasek się osadza w specyficzny sposób. Dlatego widać efekty tego taśmociągu a nie sam taśmociąg
Ruszamy z kolejnym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ͡°
#ciekawostki #afryka #technologia #pieniadze
źródło: 1000005009
Pobierzźródło: 9213cb947efad08fa704044919555e778707159beb645b6e79e65b1782757ef3_product_card_v2_mobile_slider_639
PobierzAutobusy najpopularniejszych Marokańskich przewoźników kursują tam regularnie. Maroko traktuje ten teren jak swój, wszędzie ichniejsze flagi, król daje hajs za przeprowadzkę na Saharę Zachodnią. Za murem kontrolę sprawuję Front Narodowo Wyzwoleńczy Polisario,ale nie ma najmniejszych szans na wjazd.
Bartek Sabela przebywał w ośrodku dla uchodźców Sahrawi w Algierii i napisał o tym książkę, którą polecam "Wszystkie ziarna piasku".
Edit: dziewczyna z
@HerrBorowiecki: widać kreskę która ten taśmociąg kreuje że piach inaczej się zawiewa za tą konstrukcją, bo sam taśmociąg jest podniesiony nad ziemią 1-2 metry więc zaburza to jak wieje wiatr i piasek się osadza w specyficzny sposób.
Dlatego widać efekty tego taśmociągu a nie sam taśmociąg
jest szansa, że jeszcze wyjdę z tego z twarzą. Co pan na to panie @HerrBorowiecki
źródło: 1000036430
Pobierz