Wpis z mikrobloga

#pierwsze4kola #samochody Cześć Mirki, od dwóch dni jestem posiadaczem prawka i z tego powodu szukam pierwszego samochodu. Mam mały budżet i kilka podstawowych wymagań, chciałbym żebyście podpowiedzieli mi jakich marek/modeli szukać i na co zwrócić uwagę kiedy pojadę po jakiś samochód, na co mogę sobie pozwolić przy sprawdzaniu i o czym gadać ze sprzedającym bo w sumie to jestem kompletnie zielony i nie-techniczny jak chodzi o samochody.

- Budżet 5-8 tysięcy złotych na sam samochód (bo 2-3k na pierwsze serwisy i naprawy)
- Benzyna (przejechałem się już kilka razy dieslem - Seat Altea - i mi nie odpowiadało to jak pracował silnik, a jest sprawny na 100%)
- 4 drzwi
- Względnie niskie spalanie, ekonomiczny
- Klimatyzacja
- Tanie części i serwis, niska awaryjność, (sam nie chcę grzebać ponad to, co trzeba)

Nie szukam samochodu do szpanu ani czegoś dużego bo samochodu będę używał do jazdy po mieście a najdłuższe dystanse to będą wypady w granicach kraju, zwykle 100-200km do najdalszego interesującego mnie miasta lub lotniska, rzadko ale raz na jakiś czas. Nie znam się kompletnie na markach, nie wiem czego szukać. Z przejrzenia ogłoszeń w okolicy 50km ode mnie znalazłem takie samochody jak:
Opel Corsa 1.4, VW Polo 9N 1.2 polift, Opel Astra H 1.6B, Skoda Fabia 1.2 polift, Citroen C3 1.1, Peugeot 307 2.0, Dacia Sandero 1.4, Renault Clio II Hatchback 1.2, VW Polo 1.4... i kilka innych.

Czytając starsze tematy na Wykopie zauważyłem że bardzo dużo Mirków polecało w przeszłości (3-4 lata temu) Toyotę Corollę, czy to faktycznie dobry wybór w tym małym budżecie?
Do jakiego przebiegu i wieku uważacie że powinno się szukać samochodu? Czy wszystko zależy od ilości właścicieli i samego modelu?

Wiem że to dużo pytań ale liczę, że ktoś jest w stanie mi coś podpowiedzieć ( )
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 0
@modzelem To źle patrzyłeś/źle kojarzysz
@Szlif Czemu? Wydaje mi się niepotrzebnie dużym klocem, ale widziałem kilka razy na Wykopie polecenie tego konkretnego samochodu i nie za bardzo wiem co za nim przemawia?
  • Odpowiedz
@epicentrum_chaosu: przez ponad 6 lat jeździłem peugeotem 307 1.6 109km (2007 rok produkcji) z dodanym LPG. NIE MA wygodniejszego i ekonomiczniejszego auta w tym przedziale cenowym. A jak się coś zepsuje (mi głównie w zawieszeniu + raz tylna lampa poszła że starości) to naprawa kosztuje grosze
  • Odpowiedz
BMW e46 1.8/1.9 w gazie, w porównaniu do tych wszystkich pralkolodówek wymienionych wcześniej,
przynajmniej masz samochód który może jakkolwiek dać radość, dłużej niż 1,5 roku pierwszym samochodem nie pojeździsz co by to nie było, szczególnie za tą kwotę.

Olej te epitety i przemyslenia wykopkow na temat debili w BMW, że to gruzy do zawijania na drzewo i historie o tym, że ktoś jeździ fabią 10 lat i jest super bo jak poobcujesz z
  • Odpowiedz
@XkemotX: Bo jest przede wszystkim tanie w utrzymaniu, mało awaryjne, dosyć pakowne oraz przez swoją kanciatość daje dobre czucie rozmiaru auta.
  • Odpowiedz