Aktywne Wpisy
cutthroat +395
Oho, cykl dewelopera trwa, Wielka płyta do rozbiórki. W przyszłym tygodniu dowiemy się o złych gniazdownikach, co nie chcą wyprowadzić się od mamy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#nieruchomosci
#nieruchomosci

źródło: Screenshot_20250215_150123_Firefox
Pobierz
ibleedforyou +88
Kocham śnieżne kostki

źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
Drugie pytanie mam odnośnie okresu rozliczeniowego. Dalsza rodzina ma okres rozliczeniowy roczny ale do końca czerwca i tak się zastanawiam czy taki okres rozliczeniowy jest gorszy od rozliczania do końca grudnia? Przykładowo załóżmy, że ktoś ma pecha i czerwiec jest deszczowy, więc jest przykładowo stratny 1000 kWh produkcji (czego o grudniu powiedzieć nie można, gdyż to słaby okres na produkcję fotowoltaiki).
I w związku z czerwcowym okresem rozliczeniowym, jak wyglądałoby przejście na okres rozliczeniowy do końca grudnia? Że mam tymczasowo okres rozliczeniowy od czerwca do grudnia (pół roczny), a potem roczny od stycznia do grudnia, czy może przez te pół roku przenoszą mi wyjątkowo tą ilość, którą wyprodukowałem do kolejnego, nowego roku rozliczeniowego (żeby nie być stratnym)?
#tauron #fotowoltaika #elektryka #elektronika #oze #magazynenergii #pge
Okres rozliczenia nie ma dużego znaczenia, choć ludzie którym trafiło sie w pge zima i lato moga mieć odmienne zdanie. Wtedy w jednym dopłacasz duzo a z drugiego zostaje spora nadwyżka, więc ludziom przeszkadza za płaca za zużycie np w lutym które mogliby pokryć produkcja z marca-czerwca
Jeśli system energetyczny nie będzie dawał rady sie z tego wywiązywać to raczej spodziewam sie jakiego ograniczenia a nie zniesienia tej opcji. Np ze w ciagu ostatnich 12 miesięcy nie można wprowadzić do tego wirtualnego magazynu wiecej niz 4000kWh na licznik inne podobne bne zabiegi które beda wycelowane
Też mam Tauron, nadwyżka roczna 900kWh. Przechodzi na następny rok. Mam tak od 3 lat, w każdym roku zostaje mi około 900kWh.
Będę dokładał panele (na starych zasadach )żeby wychodzić na zero ale jak pytam ludzi to jeden mówi 200 a drugi mówi 800 na rok oplaty stale.
Tauron here
@daroq3a: Zależy trochę od przyłącza, podpisanej umowy i zużycia. Generalnie z opłatą mocową ( która jest obecnie zawieszona) na taryfie sprzedawcy to powinno wyjść w okolicach +/- 400 zł/rok.