Wpis z mikrobloga

Siemka, mam fotowoltaike w Tauronie na starych zasadach (o ile dobrze pamiętam to jest to net-metering) z rokiem rozliczeniowym od stycznia do grudnia. W tym roku zostało mi jeszcze 800 kWh do wykorzystania. Kiedyś słyszałem, że ta niewykorzystana ilość przechodzi na kolejny okres rozliczeniowy, ale trzeba go wykorzystać do 12 miesięcy, gdyż inaczej przepadnie - i czy to jest w ogóle prawda? I czy ta zasada nadal obowiązuje? A jeśli nie to czy obowiązywała czy coś się ostatnio zmieniło?

Drugie pytanie mam odnośnie okresu rozliczeniowego. Dalsza rodzina ma okres rozliczeniowy roczny ale do końca czerwca i tak się zastanawiam czy taki okres rozliczeniowy jest gorszy od rozliczania do końca grudnia? Przykładowo załóżmy, że ktoś ma pecha i czerwiec jest deszczowy, więc jest przykładowo stratny 1000 kWh produkcji (czego o grudniu powiedzieć nie można, gdyż to słaby okres na produkcję fotowoltaiki).

I w związku z czerwcowym okresem rozliczeniowym, jak wyglądałoby przejście na okres rozliczeniowy do końca grudnia? Że mam tymczasowo okres rozliczeniowy od czerwca do grudnia (pół roczny), a potem roczny od stycznia do grudnia, czy może przez te pół roku przenoszą mi wyjątkowo tą ilość, którą wyprodukowałem do kolejnego, nowego roku rozliczeniowego (żeby nie być stratnym)?

#tauron #fotowoltaika #elektryka #elektronika #oze #magazynenergii #pge
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MisiekD Tak, na net meteringu nadal 12 miesięcy jest.
Okres rozliczenia nie ma dużego znaczenia, choć ludzie którym trafiło sie w pge zima i lato moga mieć odmienne zdanie. Wtedy w jednym dopłacasz duzo a z drugiego zostaje spora nadwyżka, więc ludziom przeszkadza za płaca za zużycie np w lutym które mogliby pokryć produkcja z marca-czerwca
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@zibizz1 a masz może jakieś oficjalne źródło, gdzie jest napisane, że po okresie rozliczeniowym nadwyżkę można nadal wykorzystywać przez 12 miesięcy?
  • Odpowiedz
@MisiekD ustawa o odnawialnych źródłach energii. Tylko raz było w nich ze 15 lat od podłączenia instalacji a raz ze do 2035 roku i nie pamiętam która opcja jest w aktualnej wersji.. Oczywiście tylko instalacje które zostaly podłączone przed 1 kwietnia 2022 toku i nie przeszły na netbilling
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@zibizz1 O właśnie o to chodzi, czy przypadkiem nowelizacja jakaś tego nie uwaliła. Bo też słyszałem, że ta opcja jest, ale czy dziś jaj nie zmienili? Tego nie wiedziałem. A mają w ogóle możliwość uwalenia tej nadywżki przez jakieś nowelizacje ustaw? Czy to już wstecz nie działa?
  • Odpowiedz
@MisiekD Narazie tego nie zmienili. Ale mogą zawsze zmienić. W Polsce prawo działa przecież wstecz ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Jeśli system energetyczny nie będzie dawał rady sie z tego wywiązywać to raczej spodziewam sie jakiego ograniczenia a nie zniesienia tej opcji. Np ze w ciagu ostatnich 12 miesięcy nie można wprowadzić do tego wirtualnego magazynu wiecej niz 4000kWh na licznik inne podobne bne zabiegi które beda wycelowane
  • Odpowiedz
  • 1
Hej,
Też mam Tauron, nadwyżka roczna 900kWh. Przechodzi na następny rok. Mam tak od 3 lat, w każdym roku zostaje mi około 900kWh.
  • Odpowiedz
@MisiekD @Korba2 powiedzcie mi jak to jest . jeśli macie nadwyżkę, to ile opłaty stałe kosztują was na rok.
Będę dokładał panele (na starych zasadach )żeby wychodzić na zero ale jak pytam ludzi to jeden mówi 200 a drugi mówi 800 na rok oplaty stale.
Tauron here
  • Odpowiedz
  • 1
@daroq3a ja miałem jakieś 500 zł przy taryfie G12w. Teraz przeszedłem na taryę sprzedawcy czy coś takiego. Też myślę na dołożeniu paneli na gruncie. Ale 2-3 dni temu konfederacja mówiła coś na konferencji prasowej że rząd chce wprowadzić lub podnieś podatek od takich instalacji. Więc czekam.
  • Odpowiedz
jeden mówi 200 a drugi mówi 800 na rok oplaty stale.

@daroq3a: Zależy trochę od przyłącza, podpisanej umowy i zużycia. Generalnie z opłatą mocową ( która jest obecnie zawieszona) na taryfie sprzedawcy to powinno wyjść w okolicach +/- 400 zł/rok.
  • Odpowiedz